Německá vláda začala jednat o rozpočtových škrtech

06.06.2010
čtk

Německá vláda se dnes sešla k mimořádnému dvoudennímu zasedání, z něhož by měl vzejít plán úspor ve federálním rozpočtu. Škrty by se měly týkat státních zaměstnanců, sociálních dávek a zvýšit by se mohly některé daně.

Skutečně počítáme s tím, že dostaneme výdaje pod kontrolu, řekla německá kancléřka Angela Merkelová novinářům před zasedáním. Můžeme utratit jen to, co získáme, dodala. O konkrétních opatřeních však mluvit odmítla. Podle německých médií se na zasedání bude uvažovat o snížení počtu zaměstnanců ve veřejném sektoru, omezení rodičovských příspěvků nebo zvýšení daní z energie.

Německo letos čeká rozpočtový deficit asi 86 miliard eur (2,2 bilionu Kč) a podle ústavního zákona o vyrovnanosti rozpočtu musí vláda do roku 2016 snížit schodek o nejméně deset miliard eur. V poměru k výkonu ekonomiky však má německý schodek letos činit jen asi 5,5 procenta, což je vzhledem k nedávnému hlubokému ekonomickému propadu a na poměry EU relativně málo.

Spojené státy spolu s Mezinárodním měnovým fondem vládu největší evropské ekonomiky přesvědčují, aby rozpočtové škrty odložila na dobu, kdy bude zajištěn dostatečný hospodářský růst a naopak podpořila domácí poptávku. Argumentují tím že snižování výdajů u velkých ekonomik by mohlo zmařit globální oživení. Německo však je naladěno silně proti deficitům a v situaci dluhové krize v některých zemích eurozóny je rozhodnuto začít šetřit.

Nebojím se říct, že sdílím nynější filozofii MMF jen ve velmi omezené míře, řekl po sobotním zasedání finančních činitelů skupiny G20 německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Hlavní starostí občanů je to, že národní deficit by mohl nabýt nezměrných proporcí, řekl ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek