Roubini předpovídá eurozóně stagnaci

06.06.2010
čtk

Eurozónu čeká období nulového ekonomického růstu a možná i další recese a Spojeným státům hrozí riziko nové finanční krize. Řekl to švýcarskému listu TagesAnzeiger americký ekonom Nouriel Roubini. Ten proslul svými trvale pesimistickými předpověďmi, díky nimž se mu podařilo předpovědět poslední finanční krizi.

To riziko (recese) zde je, minimálně u eurozóny. Růstové tempo klesne na nulu. Možná to nebude opravdová recese, bude se to však jako recese pociťovat. Řecko bylo jen vrcholem ledovce, řekl Roubini. A Američané narazí v určitou dobu do zdi, pokud budou pokračovat tak, jako dosud, dodal.

Podle Roubiniho existuje riziko druhé finanční krize, kdy budou země eura upadat do platební neschopnosti a odcházet z eurozóny a banky se budou hroutit. Země jako Španělsko a Řecko teď musí škrtat výdaje a zvyšovat daně, nemají však valné vyhlídky na ekonomický růst a úsporná opatření jejich ekonomiky ještě dál oslabí, vysvětloval Roubini.

Vlády nyní stojí před ošemetnou situací, protože když zahájí úsporné kroky příliš brzy, mohou tím zmařit hospodářské oživení. Pokud to naopak budou odkládat, může to podle Roubiniho vyústit v katastrofálně vysoké úrokové sazby a inflaci. Budete ztraceni, když budete šetřit, a budete ztraceni, když šetřit nebudete, řekl ekonom.

Východiskem by pro vlády podle Roubiniho mohlo být vypracování věrohodných střednědobých plánů ozdravování veřejných financí. Tato politika je však provázena rizikem deflace a recese a musí být kompenzována uvolněnou měnovou politikou, která by stimulovala poptávku a vedla k dalšímu poklesu eura. To by posílilo konkurenceschopnost evropského exportu a Německu umožnilo zvyšovat mzdy a domácí koupěschopnost, která by zase posílila vývozy ostatních zemí eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek