Sarkozyho popularita klesla na rekordní úroveň

07.06.2010
čtk

Popularita francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v červnu poklesla na dosud nejnižší úroveň od jeho zvolení v květnu 2007. Podle institutu Viavoice, který dnes zveřejnil deník Libération, s ním je spokojeno pouze 34 procent Francouzů.

Sarkozymu naopak nedůvěřuje 64 procent lidí, dvě procenta se nevyslovila. Pokles popularity hlavy státu přichází v době, kdy se diskutuje o důchodové reformě, z níž prezident učinil svou prioritu, ale která vyvolává mezi většinou dotázaných odpor.

Na 55 procent respondentů považuje za nespravedlivé plány vlády posunout věkovou hranici pro odchod do důchodu z nynějších 60 let na dosud nestanovenou hranici, zvýšit počet odpracovaných let a odvody z vysokých příjmů a finančních zisků.

Tento výzkum potvrzuje několik předešlých průzkumů, podle nichž pouze kolem třetiny Francouzů věří Sarkozymu, že se dva roky před prezidentskými volbami dokáže vypořádat s problémy země.

Podle průzkumu CSA pro nedělní vydání listu Le Parisien věří prezidentovi 34 procent Francouzů. Sarkozyho činnost v sociální politice od roku 2007 hodnotí 63 procent lidí negativně.

Popularita Nicolase Sarkozyho dokonce dosahuje jen 28 procent v měsíčním průzkumu TNS Sofres Logica zveřejněném 3. června v Le Figaro Magazine.

Pokud jde o opozici, pak by se vítězem prvního kola prezidentských voleb, pokud by se konaly dnes, stal socialista a generální ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. Ten je také jediným potenciálním kandidátem socialistů, který by porazil Nicolase Sarkozyho, vyplývá z průzkumu Ifop pro list Paris-Match z 1. června.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek