Místo německé vlády Opelu možná pomohou spolkové země

11.06.2010
čtk

Čtyři německé spolkové země s továrnami automobilky Opel chtějí samostatně jednat s vedením firmy o možnostech alternativní pomoci poté, co spolková vláda odmítla poskytnout státní pomoc ve formě záruk na úvěry. Uvedli to dnes premiéři spolkových zemí Hesensko, Durynsko, Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Premiér Severního Porýní-Vestfálska Jürgen Rüttgers upozornil, že existuje řada možností a nástrojů, jak automobilce Opel pomoci. Neposkytl však žádné podrobnosti, napsala agentura DPA.

Bylo jasné, že spolkové země chtějí Opelu pomoci s financemi, uvedla Merkelová. Dodala, že Opel má stejně jako ostatní automobilky možnost využít státní prostředky na podporu výzkumu a vývoje, ale spolková vláda mu nemůže slíbit nic dalšího.

Opel žádal od Německa záruky na miliardu eur

Opel žádal po Německu, kde má čtyři továrny, státní záruky na úvěry v hodnotě přes miliardu eur (26 miliard Kč). Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle ale ve středu poskytnutí pomoci odmítl. Opel má v Německu kolem 24.000 zaměstnanců. Montuje v zemi modely Insignia, Astra a Corsa. Restrukturalizace povede k zániku celkem 8300 pracovních míst.

Generální ředitel Opelu Nick Reilly vyjádřil naději, že spolkové země budou moci nabídnout 25 až 50 procent původně požadované pomoci. Dodal, že restrukturalizace Opelu bude pokračovat podle plánu a že nezvažuje další uzavírání továren.

Pomoc již slíbily Británie a Španělsko

GM požádala o pomoc i vlády dalších zemí. Kromě Německa má Opel továrny rovněž v Británii, Španělsku, Rakousku a Polsku a v Evropě zaměstnává kolem 48.000 lidí. Reilly ve středu uvedl, že Británie a Španělsko již vyjádřily zájem poskytnout Opelu garance a Polsko a Rakousko se k nim zřejmě brzy připojí.

Opel je součástí největší americké automobilky General Motors. Ta původně hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Nakonec se ale rozhodla, že si německou divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama. Toto rozhodnutí však rozzlobilo Německo, které dávalo přednost prodeji a bylo připraveno nabídnout finanční podporu novému majiteli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek