Francie dnes znovu stávkuje proti důchodové reformě

24.06.2010
čtk

Francie bude dnes dějištěm dalších protestů proti vládnímu návrhu důchodové reformy, který kromě jiného předpokládá postupné zvýšení důchodového věku o dva roky. Odborová ústředna Všeobecná konfederace práce (CGT) vyhlásila generální stávku a svolala protestní demonstrace, na nichž čeká kolem milionu lidí.

Jde o čtvrtý den odborářských protestů proti této reformě od začátku roku. Poslední taková akce se konala minulý měsíc. Podle agentury AFP lze čekat značné dopravní komplikace. Provoz rychlovlaků TGV na vnitrostátních tratích i na linkách do zahraničí s výjimkou Velké Británie, Belgie a Švýcarska má být omezen na polovinu. Podobně tomu bude i v městské dopravě. Provoz na pařížských letištích v Orly a Roissy se má od 07:00 do 14:00 SELČ snížit o 15 procent.

Ministr práce Eric Woerth řekl, že akce bude nepochybně mohutná, ale že vláda nemůže od reformy ustoupit, protože jinak by se důchodový systém zhroutil. Prezident Nicolas Sarkozy v úterý řekl, že bude pečlivě dbát na to, aby se s odbory vedl dialog, ale odmítl změnu stanoveného kalendáře reformy. Vláda, která má nyní většinu, návrh formálně předloží v červenci, parlament o něm má hlasovat v září.

Dva zcela čerstvé průzkumy veřejného mínění vykázaly odlišné výsledky ohledně přijatelnosti zvýšení důchodového věku pro Francouze. Podle jednoho je tento krok pro 58 procent Francouzů přijatelný, podle druhého ho 56 procent odmítá.

.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek