Finsko je první zemí, kde má každý nárok na internet

01.07.2010
čtk

Finsko se stalo první zemí na světě, kde má každý občan ze zákona nárok na internet. Zákon, který nabyl účinnosti dnešním dnem, zaručuje každému připojení o rychlosti nejméně jednoho megabitu za sekundu. Podle odhadů má dnes ve Finsku přístup k síti 96 procent populace, uvedla BBC.

Od dnešního dne jsou podle zákona všechny telekomunikační společnosti ve Finsku povinny zajistit všem širokopásmové připojení s danou minimální rychlostí. Země navíc slíbila, že do roku 2015 zajistí každému připojení o stovce megabitů za sekundu.

Posuzovali jsme roli internetu v každodenním životě Finů. Internet už není jen pro zábavu, uvedla finská ministryně spojů Suvi Lindénová. Dodala, že Finsko tvrdě pracovalo na tom, aby se rozvinulo v informační společnost. Ministryně připomněla výsledek průzkumu BBC World Service z letošního roku. Anketa ukázala, že téměř čtyři z pěti lidí ve světě považují webové připojení za základní právo každého člověka.

V Česku podle šetření Českého telekomunikačního úřadu internet využívá 69 procent lidí. Podle loňské zprávy ČSÚ má přístup k internetu 56 procent lidí starších 16 let, průměr 27 zemí EU je 65 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek