Šéf europarlamentu Buzek slaví sedmdesátku

02.07.2010
čtk

Sedmdesátku oslaví v sobotu 3. července polský politik a současný předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Uznávaný odborník v oblasti chemie patřil začátkem 80. let k zakladatelům odborového hnutí Solidarita. V letech 1997 až 2001 stál v čele polské vlády.

Evangelík Jerzy Buzek, který se narodil ve Smilovicích na Těšínsku na území dnešní České republiky, má pověst inteligentního a pracovitého člověka se smyslem pro humor. Velký důraz klade na rodinné zázemí, ve volném čase se rád věnuje sportu. Hraje tenis, jezdí na koni a dovolenou tráví nejraději na plachetnici nebo na kajaku. Své politické postoje hodnotí Jerzy Buzek jako napravo od středu, ostatní jej označují za umírněného liberála, schopného naslouchat názorům ostatních.

Šéf Evropského parlamentu žije v jihopolských Gliwicích nedaleko českých hranic, jeho předkové pochází ze starého českého rodu Buzků, který se po Bílé hoře natrvalo usídlil ve Slezsku. Původním povoláním je Buzek chemik. Jako univerzitní profesor a autor řady odborných publikací je uznávaným expertem na odbourávání následků skleníkového efektu. Má řadu patentů týkajících se odsiřování plynů a ochrany životního prostředí. Od roku 2004 je poslancem Evropského parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek