ESD: Portugalci zastrašují investory

08.07.2010
čtk

Evropský soudní dvůr rozhodl, že veto portugalské vlády k prodeji aktiv Portugal Telecomu s využitím státní zlaté akcie, je nezákonné. Soud dnes uvedl, že takové použití akcie brání volnému pohybu kapitálu v Evropské unii a pouze zastrašuje unvestory.

Soud připomněl, že vláda může využít právo veta v případě potřeby zajistit spolehlivé telekomunikace v krizových situacích, například teroristické hrozby. Podle Evropského soudního dvora ale portugalská vláda neprokázala, jak by její držení zlaté akcie mohlo takovým krizím zabránit.

Zlatá akcie podle soudu dala portugalské vládě právo veta, aby odrazovalo operátory z jiných států EU investovat do společnosti přímo. Portugal Telecom byl privatizován v roce 1995, připomněla agentura APOD. Portugalský kabinet s využitím zlaté akcie v PT zablokoval prodej jeho nepřímého podílu v brazilském operátorovi Vivo španělské skupině Telefónica. Ta se proto na Evropský soudní dvůr obrátila.

Telefónica chce od Portugal Telecomu odkoupit jeho 50 procent v holdingové firmě Brasilcel, jež vlastní 60 procent operátora Vivo. Za podíl nabídla 7,15 miliardy eur (zhruba 184 miliard Kč) a nabídka platí do 16. července. Vivo je největším hráčem na brazilském trhu mobilních služeb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek