SPD a Zelení povládnou Severnímu Porýní-Vestfálsku

12.07.2010
čtk

Němečtí sociální demokraté (SPD) a Zelení v Düsseldorfu podepsali koaliční dohodu o vytvoření menšinové vlády v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku. Udělali tak tečku za dvěma měsíci složitých vyjednávání.

Pokud ve středu tamní zemský sněm schválí navrženou kandidátku na premiérku Hannelore Kraftovou (SPD), skončí na západě Německa dosavadní vláda křesťanských demokratů (CDU) a liberálů (FDP) a koalice kancléřky Angely Merkelové, tvořená stejnými stranami, přijde o většinu v horní komoře německého parlamentu.

Pyrhovo vítězství CDU

Menšinový kabinet ve vlivné spolkové zemi je důsledkem politického patu, který vzešel z tamních voleb na počátku května. Nejvíce hlasů sice získala CDU dosavadního premiéra Jürgena Rüttgerse, v zemském sněmu ale obsadila stejně křesel jako druhá SPD. Ani jedna ze stran neměla dostatek mandátů pro vytvoření většiné koalice se svými tradičními partnery a jednání se všemi dalšími potenciální adepty postupně ztroskotala.

SPD a Zelení, kterým k většině v düsseldorfském zemském sněmu schází jediný hlas, se proto nakonec domluvili na menšinovém řešení. Vznik nové vlády umožní postkomunistická Levice, která oznámila, že se při středečním hlasování o Kraftové zdrží. Pokud slib dodrží, bude to místopředsedkyni SPD stačit ke zvolení ve druhém kole.

Je to dobré dílo a Severnímu Porýní-Vestfálsku prospěje, prohlásila při podpisu koaliční smlouvy Kraftová, která má šanci stát se vůbec první ženou v čele osmnáctimilionové spolkové země.

SPD posílí ve Spolkové radě

Změna vlády v Düsseldorfu se výrazně promítne i do celoněmecké politiky, protože pro berlínskou vládu bude znamenat ztrátu dosavadní většiny ve Spolkové radě, jež spolurozhoduje o významných zákonech. Dosud v tomto devětašedesátičlenném orgánu, tvořeném zástupci všech 16 spolkových zemí, disponoval kabinet Merkelové 37 hlasy. Nyní se tam bude moci opřít jen o 31 zástupců.

Kancléřka už dříve oznámila, že rezignuje na plánované daňové škrty, a podle expertů také značně klesla šance, že prosadí chystanou zdravotnickou reformu nebo prodloužení provozu jaderných elektráren. Všechny tyto body totiž SPD i Zelení rozhodně odmítají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek