Brusel kritizuje Rumuny a Bulhary za nedostatečné reformy

20.07.2010
čtk

Rumunsko a Bulharsko mají ještě co dohánět, pokud jde o boj proti korupci a reformy justice. Uvádí to Evropská komise ve své výroční zprávě, která tři roky po vstupu těchto zemí do unie pranýřuje výrazné nedostatky v naplňování toho, k čemu se zavázaly.

Brusel zvláště kritizuje Rumunsko, které podle něho prokázalo málo politické odhodlanosti v reformním procesu. Kontroverzní zákon reformující rumunský protikorupční úřad, který parlament schválil 30. června, zjevně nenaplňuje to, co Bukurešť při vstupu do EU slíbila. Rumunský ústavní soud v pondělí zákon prohlásil za odporující ústavě. V Rumunsku ve sféře soudnictví zůstává hlavním nedostatkem neochota soudů ke spolupráci a neefektivnost soudních řízení, uvedla Evropská komise.

Pokud jde o Bulharsko, Brusel poprvé ve své výroční zprávě konstatuje, že nová vláda má politickou vůli a odhodlání uskutečňovat reformu soudního systému. Nicméně vzrostl počet obvinění z korupce na vyšší úrovni a z organizovaného zločinu a jen málo případů je před soudy uzavřeno, uvedl mluvčí komise Mark Gray. Státní peníze musejí být lépe chráněny před zpronevěrou a střety zájmů. Je třeba zlepšit profesionální přístup v rámci bulharské policie, soudních vyšetřovacích orgánů a soudů, zdůraznila komise.

Bulharsku a Rumunsku nadto stále hrozí evropské sankce. V roce 2008 například Brusel zmrazil 825 milionů eur (21,5 miliardy Kč) z evropských fondů, které měla dostat Sofia, kvůli podezření z možné zpronevěry těchto peněz. Dvě nejnovější členské země EU, jsou už od svého vstupu v roce 2007 pod drobnohledem. Evropská komise totiž v minulosti souhlas s členstvím obou balkánských zemí doprovodila řadou podmínek, kde na prvním místě jmenovala právě reformu justice a efektivnější boj s korupcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek