Odchod hamburského starosty dále oslabuje Merkelovou

20.07.2010
čtk

Po další z řady nečekaných rezignací na post šéfa zemské vlády v Německu začínají novináři hovořit o erozi Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Hamburský starosta Ole von Beust se v neděli stal během posledních deseti měsíců už šestým křesťanským demokratem, který z tak významné funkce odešel. Merkelová, která se potýká s trvale klesající podporou obyvatel, se spolu s kolegy z vládní koalice snaží navodit dojem, že personální změny nejsou ničím neobvyklým.

Beust oznámil svou rezignaci k 25. srpnu ještě před skončením nedělního referenda o školské reformě v Hamburku. Hamburčané v něm odmítli základ reformy místní konzervativně-zelené koalice usilující o zavedení šestiletého prvního stupně základní školy namísto dosavadních čtyřletých obecních škol.

CDU navenek ujišťuje, že vládu, kterou na spolkové úrovni tvoří křesťanský blok CDU/CSU spolu s liberální FDP, exodus prominentních politiků CDU neoslabuje. Je to proces změny ve straně, která dlouho vládla. A nikdo v Německu nenesl vládní odpovědnost déle než unie, prohlásil v pondělí dosluhující hesenský ministerský předseda Roland Koch, jenž nedávno rovněž překvapil oznámením svého odchodu z funkce.

Merkelová nyní stojí před obrovským úkolem – musí zacelit mezery astranu semknout. Kancléřce nyní důvěřuje 35 procent německých občanů, což je u dříve oblíbené političky historické minimum a FDP by nyní dokonce měla problém dostat se do parlamentu. Schopnost Merkelové vládnout začala být zpochybňována, když nedokázala prosadit viditelné reformy nutné pro snížení rekordního rozpočtového deficitu a rozmíšky mezi koaličními partnery vše zhoršily. Kancléřka rovněž nezúročila výrazné oživení německého hospodářství ve druhém čtvrtletí tohoto roku, kdy se oživil export díky oslabenému euru, konstatovala agentura Reuters.

Podobně jako v Hamburku přišla CDU od loňského září o své ministerské předsedy rovněž ve spolkových zemích Durynsko, Bádensko-Württembersko, Dolní Sasko a Hesensko a po květnových zemských volbách pak i v Severním Porýní-Vestfálsku. Kvůli volebnímu neúspěchu v nejlidnatější spolkové zemi navíc vládní koalice ztratila většinu v horní komoře parlamentu.

Pokud by se v Hamburku nepodařilo udržet první černo-zelenou koalici vNěmecku, zvýšila by se podle Reuters šance, že po spolkových volbách v roce 2013 se moci chopí koalice sociálních demokratů (SPD) a Zelených. Zatímco CDU v Hamburku sází na pokračování stávající koalice, Zelení chtějí o spojenectví znovu jednat a SPD s FDP dokonce požadují předčasné regionální volby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek