MMF kontroluje v Rumunsku plnění úvěrového programu

27.07.2010
čtk

Mezinárodní měnový fond v pondělí v Bukurešti zahájil desetidenní prověrku rumunských veřejných financí. Kontrola má ukázat, jak země plní podmínky úvěrového programu v celkové sumě 20 miliard eur (502,5 miliardy Kč). Šéf mise Jeffrey Franks ujistil, že by v jednání neměly nastat takové neshody, který by vedly k jeho přerušení jako před týdnem v sousedním Maďarsku.

MMF bude analyzovat plnění rozpočtového cíle na letošní rok a přípravu rozpočtu na rok 2011. Spolu s tím bude hodnotit ekonomickou situaci a vyhlídky země.

Rumunsko přijalo úvěr od MMF, Světové banky a EU v loňském roce. MMF se na půjčce podílí částkou 17,1 miliardy dolarů, tedy asi 13,6 miliardy eur. Zatím poslední splátku 1,1 miliardy dolarů z tohoto úvěru fond poslal Rumunsku na počátku července a země už z dvouletého úvěru získala od MMF 13,5 miliardy dolarů.

Rumunská ekonomika loni zažívala těžkou krizi a propadla se o 7,1 procenta. Část ze získaného úvěru byla použita k výplatám důchodů a mezd státních zaměstnanců. Ke konci loňského roku MMF program pozastavil, protože země se v souvislosti s prezidentskými volbami ponořila do politických rozepří.

MMF počátkem tohoto roku upozornil, že rumunská ekonomika letos zřejmě dále mírně klesne a vláda bude muset drasticky snížit výdaje, aby udržela deficit na stanovené úrovni. Pro tento rok by schodek rumunského rozpočtu neměl podle dohody s fondem překročit 6,8 procenta hrubého domácího produktu.

Fond na počátku července při výplatě úvěrové splátky ocenil, že vláda země udělala velký kus práce pro zajištění makroekonomické stability. Konstatoval, že nastoupila na cestu strukturálních fiskálních reforem včetně snížení mezd ve veřejném sektoru, reformy penzijního systému a zdravotnictví. Vláda přijala úsporný program v podobě snížení platů ve veřejném sektoru o 25 procent a zvýšení daně z přidané hodnoty z 19 na 24 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek