Zruší Katalánsko býčí zápasy?

27.07.2010
čtk

Katalánský parlament ve středu rozhodne o zákazu býčích zápasů. Pokud návrh projde, stane se region druhým místem ve Španělsko, který k podobnému kroku přistoupil. První byly v roce 1991 Kanárské ostrovy. Minulý rok při předběžném hlasování měli větší podporu zastánci zákazu koridy.

Pro zákaz koridy jsou hlavně ochránci zvířat. Dosavadní katalánský zákon na ochranu zvířat sice zakazuje jejich zabíjení nebo špatné zacházení při veřejných představeních, výjimku však tvoří právě býčí zápasy.

Proti koridě jako cizímu symbolu se vymezují i katalánští nacionalisté, kteří tak chtějí demonstrovat odlišné hodnoty regionu oproti dalším španělským oblastem. V Katalánsku koridy pořádají už jen arény v Barceloně. Mezi diváky je často mnohem více turistů než místních.

Na kroky Katalánska reagovala začátkem tohoto roku vláda autonomní oblasti Madrid, která rozhodla nechat zapsat býčí zápasy do seznamu jejího kulturního dědictví.

Podle průzkumů veřejného mínění se 70 procent Španělů o býčí zápasy vůbec nezajímá. Na koridě však lze často potkat španělského krále Juana Carlose a jeho dceru Elenu. Podle monarchy býčí zápasy kladně ovlivnily umění a kulturu vůbec.

V umělecké oblasti koridu neopakovatelně zvěčnili například španělští malíři Francisco Goya a Pablo Picasso. Býčími zápasy se inspiroval i americký prozaik Ernest Hemingway a španělský básník a dramatik Federico García Lorca býčí zápasy vyzdvihl jako pravděpodobně největší poetické a dosud živé dědictví Španělska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek