Němci vyšetřují xenofobní poznámky člena vedení centrální banky

29.07.2010
čtk

Německá prokuratura začala vyšetřovat člena bankovní rady německé centrální banky Thila Sarrazina. Kvůli poznámkám na adresu přistěhovalců je podezřelý z podněcování rasové nesnášenlivosti, informovala ve středu agentura Reuters. Někteří přistěhovalci už podali žalobu, Bundesbank se od svého člena distancovala.

Pětašedesátiletý Sarrazin se o přistěhovalcích pohrdavě vyjádřil na obchodní schůzce v Darmstadtu. Mimo jiné tam řekl, že kvůli přistěhovalcům je Německo čím dál hloupější. Podle něj za to mohou imigranti z Turecka, východní Evropy a Blízkého východu, kteří jsou nevzdělaní. V Německu žijí podle odhadů téměř tři miliony lidí tureckého původu. Asi 280.000 lidí má arabský původ.

Sarrazin se xenofobních poznámek nedopouští poprvé. Už loni jej kritizoval guvernér centrální banky Axel Weber za slova, která bankéř pronesl v jednom časopise. Řekl tam, že většina přistěhovalců z arabských zemích a Turecka, kteří žijí v Berlíně, nejsou nijak užiteční, kromě toho, že prodávají ovoce a zeleninu. Za tato slova se musel omluvit.

Jeho poslední poznámky tentokrát neunikly pozornosti tamní prokuratuře. Vyšetřujeme ho kvůli podezření z podněcování rasové nesnášenlivosti a kvůli urážkám, potvrdil včera Klaus Reinhardt ze státního zastupitelství v Darmstadtu.

Šéf Bundesbanky: Sarrazin zničil naši pověst

Německá centrální banka, jinak také Bundesbank, patří k respektovaným institucím. Uznání si získala především za to, jak po druhé světové válce dokázala zvládat měnovou politiku a především krotit inflaci. Hlavně díky ní se Německo relativně brzy opět stalo ekonomickou supervelmocí.

Šéf Bundesbanky Axel Weber, o kterém se mluví jako o jednom z možných nástupců šéfa Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta, si už mnohokrát stěžoval, že Sarrazin pověst Bundesbanky zničil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek