Cameronovy výroky v Turecku a Indii vyvolaly rozruch

30.07.2010
čtk

Britský ministerský předseda David Cameron projevil během nynější cesty do Turecka a Indie sklon pro přímé vyjadřování, které vyvolává otázku, zda vyplývá z jeho mladické nezkušenosti, nebo zda jde o nový, rázný přístup k diplomacii. Napsala to ve čtvrtek agentura Reuters.

Cameron rozhněval Izrael, když v Turecku řekl, že Gaza je vězeňský tábor, a později zase urazil Islámábád, když před indickým publikem v Bengalúru řekl, že Pákistán podporuje vývoz teroru. V Ankaře také odbyl odpůrce tureckého vstupu do Evropské unie, které označil za ochranářské, polarizované nebo předsudečné. To je analýza, se kterou se Paříž nebo Berlín, odpůrci tureckého vstupu, neztotožní.

Velký diplomat chce mluvit na rovinu i nadále

Myslím, že je důležité mluvit se zeměmi, které jsou našimi přáteli, o těchto věcech na rovinu, řekl včera Cameron, který je ve svých 43 letech nejmladší předseda britské vlády za skoro dvě století, v rozhovoru pro britské rozhlasové stanice. Dodal, že to hodlá dělat i v budoucnu.

Ministr zahraničí William Hague se na čtvrtečním briefingu pro novináře dostal pod palbu otázek, zda by Cameron v budoucnu mohl svá slova vážit pečlivěji. Předseda vlády říká pravdu a my všichni jsme jednotní kolem toho, co řekl, a spokojeni s tím, co řekl, prohlásil Hague. Předseda vlády je velký diplomat a já to vidím každý den, když jedná se zahraničními vůdci. Je v tom přirozený, takže si nemyslím, že se tím musíte znepokojovat, řekl.

Cameronova slova o Pákistánu potěšila indická média, v nichž tato záležitost zabrala většinu prostoru věnovaného jeho návštěvě na úkor jeho hlavního poselství, totiž že chce posílit obchodní a podnikatelské vztahy mezi Británií a Indií.

Pákistán a Izrael se brání

Pákistánský vysoký komisař (velvyslanec) v Británii Vadžíd Šamsul Hasan řekl, že Cameronova slova zcela odporují realitě v terénu. Bilaterální návštěva (v Indii), zaměřená na lákání podnikatelů, mohla být vedena bez poškozování vyhlídek na mír v oblasti, napsal ve sloupku pro dnešní britský list The Guardian.

Izraelský velvyslanec v Británii Ron Prosor byl podobně nenadšený. Lidé v Gaze jsou vězni teroristické organizace Hamas, řekl v ostré odpovědi na Cameronova slova o vězeňském táboře.

Cameronovi se dostane přímé pákistánské odpovědi příští týden, kdy ve svém venkovském sídle v Chequers bude hostit pákistánského prezidenta Ásifa Alího Zardárího. V rozhovoru pro britské rozhlasové stanice na otázku, zda lituje, že před touto schůzkou vztahy s Pákistánem poškodil, řekl: Nepřijímám, že by byly poškozeny. Těším se na jednání o těchto a dalších otázkách (se Zardárím).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek