ČR a Polsko si chtějí pomáhat v zemích, kde zruší ambasády

03.08.2010
čtk

Česká republika a Polsko si budou vzájemně vypomáhat v zemích, kde se chystají kvůli úsporám rušit své zastupitelské úřady. Chtějí také více koordinovat své postoje v rámci Evropské unie a pokračovat v působení Česko-polského fóra. Při své návštěvě Varšavy se na tom dnes dohodl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho polský protějšek Radoslaw Sikorski. ČTK o jednání z Varšavy telefonicky informoval ředitel tiskového odboru českého ministerstva zahraničí Jiří Beneš.

Budou se na úrovni pracovních skupin hledat možnosti, jak si vyjít vstříc v té či oné zemi, pokud přijdou další rozhodnutí o uzavírání (zastupitelských) úřadů, řekl Beneš. Obě země si podle něj uvědomují, že bude kvůli úsporným plánům nutné dále omezovat zastoupení ve světě. Cílem Česka, Polska, Slovenska a Maďarska, které jsou sdruženy v takzvané visegrádské skupině (V4) prý je, aby v zemích, odkud se jejich diplomaté stáhnou, ponechal své zastoupení alespoň jeden stát V4.

Polská strana podle Beneše například projevila zájem o to, aby jí ČR poskytla kancelář na své ambasádě v afghánském Kábulu. Podobně by si mohly obě země pomáhat i v jiných státech. Konkrétní místa, kde by se úřady mohly slučovat, ale Beneš jmenovat nechtěl. Diplomaté obou zemí to prý teprve budou analyzovat.

Pracovní skupiny, které ČR a Polsko ustaví, se prý budou věnovat i přípravě společných pozic při jednáních v EU. Na tom, že by země V4 měly v unii vystupovat jednotněji, se dohodli jejich premiéři při nedávné schůzce v Budapešti.

Schwarzenberg a Sikorski dnes hovořili také o novém konceptu protiraketové obrany v Evropě. Česká vláda minulý týden potvrdila, že v ČR by mělo vzniknout centrum včasného varování nového systému. O Polsku se prý uvažuje jako o jedné ze zemí, kde by mohly být umístěny střely protiraketové obrany.

Tématem jednání byla mimo jiné i energetická bezpečnost, uvedl na svém webu polský týdeník Wprost. Sikorski na tiskové konferenci ocenil budování plynové propojky na Těšínsku, která by příští rok na podzim měla obousměrně provázat českou a polskou plynárenskou soustavu. Je to velmi důležité, abychom si navzájem mohli prodávat plyn, řekl Sikorski. Polsko obdobné propojení plynovodů plánuje také s Německem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek