V Řecku rekordně vzrostla nezaměstnanost

12.08.2010
čtk

Řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu klesla o 1,5 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí byl její propad asi poloviční a dosahoval 0,8 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Míra nezaměstnanosti navíc za květen vystoupila až na 12 procent, i když ještě před rokem byla na 8,5 procenta. Znamená to největší roční skok v historii těchto měření.

V meziročním srovnání ekonomika prohloubila propad na 3,5 procenta proti poklesu 2,3 procenta v prvním čtvrtletí. Výsledek je horší, než očekávali analytici. Růst HDP za první čtvrtletí byl nicméně zpřesněn a je vyšší, než ukázala předběžná data. Co se nezaměstnanosti týče, v Řecku bylo v květnu bez práce 602.185 lidí. To je o 43 procent víc než před rokem. Země má asi 11 milionů obyvatel.

Úsporná opatření zvýšila nezaměstnanost

Za vysokým růstem nezaměstnanosti jsou patrně úsporná opatření, k nimž se Řecko zavázalo výměnou za přijetí mezinárodní finanční pomoci v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Peníze má Řecko čerpat v příštích třech letech a část už jich také dostalo. Úvěr by měl Řecku řešit dluhovou krizi, do které se země dostala.

Mezi podmínkami, k nimž se Řecko zavázalo, je především výrazné snížení státních výdajů. To mimo jiné znamená i citelné propouštění zaměstnanců ve státním aparátu. Vzhledem k tomu, že Řecko prochází nejhlubší hospodářskou recesí za posledních téměř 40 let, nezaměstnanost se v dohledné době podle analytiků asi výrazněji nesníží.

Problémy má celá Evropa

Objem řecké ekonomiky dosahuje asi 240 miliard eur (zhruba šest bilionů Kč). To je sice jen asi 2,5 procenta hrubého domácího produktu eurozóny, i tak ale problémy Řecka eurozóně už způsobily nemalé problémy. Kvůli dluhové krizi v Řecku prudce oslabilo euro a země čerpá mezinárodní pomoc, kterou dohodly zbylé země eurozóny a Mezinárodní měnový fond.

Míra řecké nezaměstnanosti je čtvrtá nejvyšší v eurozóně. Jednoznačně nejvyšší je ale ve Španělsku, které má problémy tohoto rázu dlouhodobě. Na druhém místě je Slovensko, třetí nejvyšší nezaměstnanost má Irsko. V Řecku je míra nezaměstnanosti dva procentní body nad průměrem eurozóny.

Evropská unie a Mezinárodní měnový fond očekávají, že nejprve bude hůř, než bude lépe. V příštím roce se podle nich míra nezaměstnanosti v Řecku dostane až k 15 procentům. Údaje za květen ukazují, že největší problémy v Řecku teď mají na trhu práce mladí lidé. Ve věkové skupině 15 až 24 let je teď míra nezaměstnanosti 32,5 procenta, ve skupině 25 až 34 let vystoupila na 15,8 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek