Krize v Itálii: Prezident proti předčasným volbám

13.08.2010
čtk

Italský prezident Giorgio Napolitano dnes zarazil spekulace o případných předčasných parlamentních volbách. Tábor premiéra Silvia Berlusconiho varoval zejména před ekonomickým nebezpečím, které by zemi hrozilo v době politického vakua a předvolebního boje. Napolitano to uvedl v rozhovoru pro italský deník L´Unitá.

Prezident zdůraznil, že Itálie nedávno zaznamenala pozitivní signály ekonomického oživení. Táži se však, co by se stalo, kdyby se země ocitla v politickém vakuu a ve velmi tvrdé předvolební kampani, uvedl. Prezident vyzval k zachování institucionální kontinuity. Přiznal, že ve vládní většině vznikl vážný konflikt, ale zdůraznil, že Itálie potřebuje spíš odpovědi na aktuální problémy než vyrovnávání účtů.

Silvio Berlusconi a jeho spojenec Liga severu od konce července, kdy se šéf vlády veřejně rozešel se svým dlouholetým partnerem Gianfrankem Finim, několikrát pohrozili předčasnými parlamentními volbami, jež by se případně konaly na podzim a měly by vyjasnit politickou situaci.

Přežije Berlusconi hlasování o důvěře ?

V září spojí Berlusconi hlasování o svém programu s vyjádřením důvěry vládě. Pokud stoupenci Finiho budou hlasovat s opozicí, bude nucen podat demisi. Minulý týden se při hlasování v parlamentu ukázalo, že se na absolutní většinu již nemůže spolehnout.

Podle ústavy však o předčasných volbách nerozhoduje premiér. Napolitano v rozhovoru pro deník vyzval vládu k odpovědnosti a kritizoval ty politiky, kteří mluví o volbách před řádným termínem v roce 2013.

Před rozpuštěním parlamentu a volbami vede prezident konzultace s politiky, aby nalezl osobnost, kolem níž by se mohla vytvořit většina. V této souvislosti se již objevují některá jména: ministr hospodářství Giulio Tremonti či Guiseppe Pisanu, oba členové Berlusconiho strany Lid svobody (PDL).

Média kritizují Finiho kvůli bytu

Napolitano se v rozhovoru rovněž zastal předsedy dolní komory parlamentu Finiho, kterého v jeho odporu následuje 33 poslanců a deset senátorů seskupených v nové formaci Budoucnost a svoboda pro Itálii (FLI).

Fini tvrdí, že je v posledních dnech obětí kampaně berlusconiovského tisku kvůli prodeji bytu v Monte Carlu, který patřil jeho bývalé straně Národní spojenectví. Média podporující Berlusconiho se zejména ptají, jak to bylo s prodejní cenou, která údajně byla nižší než tržní, kdo byt koupil a jak je možné, že v něm nyní bydlí bratr Finiho přítelkyně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek