Británii hrozí vlna útoků špatně vycvičených teroristů

27.08.2010
čtk

Británii hrozí v nadcházejících letech vlna útoků ze strany špatně vycvičených, ale vysoce motivovaných teroristů, kteří se budou snažit zabíjet na sportovních akcích nebo v místech, kde se schází hodně lidí. Naopak je nepravděpodobné, že by zemi hrozil promyšlený útok, který vyžaduje spolupráci větší teroristické skupiny s dobrým výcvikem. Uvádí to dnes zveřejněná zpráva bezpečnostního ústavu Royal United Services Institute (RUSI), ze které citovala agentura Reuters.

Podle zprávy chtějí organizátoři teroristických útoků vyslat velké množství atentátníků, kteří se pokusí zaútočit v davu lidí nebo zabít nějakého vysoce postaveného jednotlivce. Předpokládají, že alespoň jeden z nich bude mít štěstí a uspěje při útoku na významný cíl v západních zemích, uvádí RUSI.

Podle ústavu může teroristický útok přijít kdykoli. Oproti jiným západním zemím navíc Británii hrozí v mnohem větší míře napadení ze strany jejích vlastních občanů, kteří se přidali k radikálům.

Rostoucí množství muslimů se radikalizuje při pobytu ve věznicích, upozorňuje zpráva. Podle ní může během následujících deseti let z nápravných zařízení vyjít na 800 lidí připravených spáchat teroristický čin. Problematické bude také propouštění lidí usvědčených z napomáhání terorismu, kteří byli odsouzeni pouze ke krátkým trestům odnětí svobody.

V Británii bylo od roku 2000 zaznamenáno 20 závažných pokusů o teroristický útok a kvůli jejich plánování bylo zatčeno přes 230 lidí. Teroristé byli úspěšní v roce 2005, kdy čtyři útočníci zabili v metru a autobuse 52 lidí.

Británie je společně s Německem považována za nejpravděpodobnější cíl teroristického útoku v Evropě. Země ročně vydává na bezpečnostní opatření 3,5 miliardy liber (106 miliard korun), což představuje nárůst o 250 procent proti době před deseti lety.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek