Případ Mangold přelomem v judikatuře z Karlsruhe

15.09.2010
Euroskop

Německý ústavní soud se sám zbavil možnosti zastavit plíživý přesun pravomocí na evropskou úroveň, tvrdí německý profesor ústavního práva a bývalý ústavní soudce Dieter Grimm. Profesor Grimm se zúčastnil konference pořádané v Senátu ČR ve spolupráci s Asociací pro mezinárodní otázky „Proměny státnosti v procesu europeizace“.

V červenci rozhodl německý ústavní soud v případu Mangold. Ačkoliv se zdánlivě jedná o nepříliš významný případ z pracovně-právní oblasti, znamená podle Grimma rozsudek ve věci Mangold významný přelom v judikatuře německého ústavního soudu.

Soud v Karlsruhe zkoumal, zda Evropský soudní dvůr nepřekročil ve svém rozhodnutí pravomoci svěřené členskými státy. Ústavní soudci došli k závěru, že by se tak stalo pouze pokud by výsledkem byly strukturální změny v mocenských poměrech mezi EU a členskými státy. To považuje Dieter Grimm za chybné rozhodnutí.

Ústavní soud totiž rozhoduje o jednotlivých případech, které těžko mohou přinést strukturální změny. Mohou však nastartovat nový trend, který povede k „plíživému přesunu pravomocí. A to se podle bývalého ústavního soudce stalo v případu Mangold.

Krok zpět?

Verdikt jde podle Dietra Grimma proti loňskému rozhodnutí o Lisabonské smlouvě. V něm soudci z Karlsruhe potvrdili dřívější stanovisko, že demokratické principy jsou lépe hájitelné na národní úrovni. Nově navíc přidali požadavek zachování principu jednotlivých zmocnění Evropské unie členskými státy. Evropská unie tak může získat pravomoci pouze v oblastech, které jí národní státy svěří.

Z Evropské unie se proto na základě „lisabonského rozhodnutí nemůže stát spolkový stát. Tedy přinejmenším ne za účasti Německa. Přeměna EU do spolkového státu podle rozhodnutí soudu natolik odporuje německé ústavě, že by v takovém případě nestačila její pouhá změna, ale musela by být vytvořena ústava nová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek