Redingová zváží zavedení kvót pro ženy ve vedení firem

17.09.2010
Euroskop

Bruselu bojuje za silnější zastoupení žen ve vedení podniků. Komisařka pro Spravedlnost, základní práva a občanství Viviane Redingová hrozí, že pokud do konce roku 2011 nebude více žen ve vedoucích funkcích, zváží zavedení povinných kvót.

„Pokud se do konce roku 2011 nic nezmění, budeme muset zvážit zákonem stanovené kvóty, řekla Redingová tento týden pro Die Welt. „Jako cílovou hranici vidím dosažení 30procentního podílu žen v dozorčích radách do roku 2015. Ta by měla být do roku 2020 zvýšena na 40 procent, upřesnila své ambice Komisařka. Dosud představují v EU v průměru jen deset procent členů dozorčích rad ženy.

Příští úterý chce lucemburská komisařka představit novou „Evropskou strategii pro rovnost žen a mužů. Právě velké koncerny, které podnikají na společném trhu, podle ní mají vedle hospodářské i sociální zodpovědnost. Jako úspěšný příklad zavedení kvót nabízí Norsko, kde se během pěti let vlivem kvót zvýšil podíl žen ve vedoucích pozicích z 25 na 45 procent.

Redingová chce na jaře příštího roku pozvat do Bruselu vedoucí představitele největších evropských podniků. S nimi bude diskutovat o otázkách rovnosti žen a mužů. „V minulých letech jsem bohužel musela dospět k názoru, že účast žen ve vedoucích pozicích sotva dospěla k nějakému pokroku. Chtěla bych na velké podniky důrazně apelovat, aby se odhodlaly k akci a zapojily do dozorčích rad více žen, řekla pro Die Welt.

Již v červenci se Komisařka vyjádřila v Evropském parlamentu, že „nevylučuje možnost, že k této problematice (rovnost mužů a žen v rozhodovacích procesech podniků) předloží legislativní návrh. Legislativní experti Komise zvažují, jaký legislativní nástroj by mohla Komisařka použít. Podle serveru Euractiv.com by legislativní návrh mohl přijít na základě nového instrumentu z Lisabonské smlouvy, z článku 19 SFEU, který umožňuje schválení „podpůrných opatření v oblasti antidiskriminace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek