Švédský premiér chce jednat o vládě se zelenými

20.09.2010
čtk

Švédský ministerský předseda Fredrik Reinfeldt se prohlásil za vítěze voleb a chystá se při sestavování nové vládní koalice oslovit opoziční stranu Zelených. Premiér opět vyloučil vyjednávání s protiimigrační stranou Švédských demokratů, která zaznamenala ve volbách velký úspěch.

Švédská vláda pravého středu sice podle očekávání vyhrála nedělní parlamentní volby, ale nebude mít absolutní většinu.

Podle neoficiálních výsledků získala Reinfeldtova středopravá koalice 172 z 349 křesel, levicová opozice 157 a Švédští demokraté 20. Předseda Švédských demokratů Jimmie Akesson označil volební úspěch své strany za historické vítězství a uvedl, že její poslanci nebudou v parlamentu dělat žádné problémy.

Šéfka opozice Mona Sahlinová uznala prohru ve volbách. Aliancese s největší pravděpodobností stala největší minoritou, řekla Sahlinová svým spolustraníkům ze Švédské sociálnědemokratické dělnické strany. Pokud dojde na sestavování vlády, mají přednost. My jsme prohráli.

S krajní pravicí ne

Reinfeldt zopakoval své odhodlání vyhnout se spolupráci s Švédskými demokraty. Namísto toho chce pozvat do vlády opoziční zelené, kteří jsou součástí levicové koalice. Předsedkyně Zelených Maria Wetterstrandová spolupráci zatím odmítla s odůvodněním, že strana nepodpoří vládu, která nemá jasnou strategii týkající se klimatu.

Švédští demokraté požadují zastavení imigrace. Za největší hrozbu pro Švédsko od konce druhé světové války označují islám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek