Evropský tisk o švédských volbách

21.09.2010
Euroskop

Oslabování sociální demokracie a sílící krajní pravice – dva evropské trendy, které podle deníků dorazily i do Švédska. V nedělních volbách zde zvítězila aliance vládnoucích pravicových stran a do parlamentu se dostala strana Švédští demokraté.

Když už ani solidní stát blahobytu Švédsko nedokáže zabránit dorůstání takové protestní strany, musí být problémy velké, konstatoval německý deník Die Welt. Podle komentáře etablované strany ve Švédsku příliš dlouho přehlížely nebo bagatelizovaly konflikty multietnické společnosti.

Der Standardu

Liberální dánský deník Politiken oceňuje, že vítězný blok premiéra Fredrika Reinfeldta odmítá podporu krajní pravice při jednání o vládě. Reinfeldt prý ukazuje svůj formát, když hledá alternativní možnosti. Podanou rukou Zeleným se občanská koalice vydává fundamentálně jiným směrem než je ten, kterým se vydalo Dánsko před devíti lety, uzavírá komentář.

Úpadek sociální demokracie v Evropě?
Španělský El País si všímá hlavně úpadku sociálnědemokratických stran v Evropě. Umírněná levice nedokázala držet krok s rychlou sociální proměnou, hospodářskou krizí a nástupem nových technologií. Ve Švédsku, Francii, Německu, Nizozemsku a Dánsku poztrácela hlasy na všechny strany, dokonce ve prospěch krajní pravice, shrnul El País.
V EuObserveru se oslabování sociální demokracie ve Skadinávii v posledních dvou dekádách věnuje analýza Heleny Spongenberg. Sociální demokracie je totiž opoziční stranou nejen ve Švédsku, ale i v Dánsku a Finsku. Pozici levice a severského ekonomického modelu podle Spomgenbergové tvrdě zasáhla ekonomická krize v polovině 80. let a oslabení tradiční dělnické vrstvy napojené na odbory. Sociální demokracie také nedokázala uchopit téma imigrace a zachytit nástup nové podoby populismu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek