Britští liberální optimisté konzervativní euroskeptiky nezastaví

20.10.2010
Euroskop

V současné britské vládě se v jedné koalici sešli euroskeptičtí konzervativci a optimističtí liberálové. Výsledkem je ořezaná evropská konzervativní agenda. Na včerejší konferenci Ústavu mezinárodních vztahů s názvem Současná britská zahraniční politika vystoupil Jan Váška z Institutu mezinárodních studií UK, který pohovořil o příčinách britského euroskeptismu i významu evropské problematiky v letošních parlamentních volbách.

Na jednu stranu je Británie chápána především jako globální hráč, ale v Londýně přitom panuje názor, že právě britské ideje by měly Evropě ukazovat cestu vpřed, prohlásil Váška a dodal, že podpora evropské integrace je Brity chápána jako instrumentální pro dosažení národních politických cílů i řešení globálních problémů.

Zatímco pro labouristy je Evropská unie příležitostí pro britskou globální roli, konzervativci v ní naopak spatřují ohrožení, pokračoval Váška a označil toryovské chápání suverenity za absolutní, čím se liší od labouristů, kteří problematiku členství v EU vidí více pragmaticky. Házet všechny konzervativce do jednoho euroskeptického pytle by podle Vášky ale byla chyba, protože většina jejich názorů vychází z nutnosti neustálého uspokojování stranické ani-evropské frakce.

V posledních parlamentních volbách se hlavním volebním motivem stala ekonomická krize a stav financí, tedy převážně toryovská témata. To se odrazilo na úbytku hlasů labouristů, kteří integraci v kampani propagovali, byť v pragmatické formě. Důsledkem vítězství konzervativců a jejich následné vládnoucí koalice s liberály je pak zjemnělá verze původní konzervativní europolitiky, uzavřel Váška.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek