Británie a Francie vytvoří společný expediční sbor

03.11.2010
čtk

Británie a Francie v úterý podepsaly dvě smlouvy o vojenské spolupráci. Jedna předpokládá vytvoření společného expedičního sboru a sdílení vojenských kapacit, především letadlových lodí. Druhá otevírá cestu ke společným testům jaderných hlavic. V Londýně to oznámili britský premiér David Cameron a francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Sarkozy označil obě smlouvy za bezprecedentní a smělé rozhodnutí obou zemí. Cameron zdůraznil, že nové smlouvy umožňují ozbrojeným silám obou zemí těsnější spolupráci než kdykoli v minulosti.

Oba státníci tvrdili, že ujednání nijak neovlivní svrchovanost obou zemí. Podle některých britských listů, které odrážejí tradiční nedůvěru značné části Britů vůči Francii, je vojenská spolupráce především vyvolána snahou obou zemí co nejvíce ušetřit v době rozpočtových škrtů.

Sdílení prostředků jaderného odstrašování ušetří miliony

Smlouva týkající se jaderného arzenálu má platit 50 let. Předpokládá společné využití vojenské laboratoře v Aldermastonu v Británii, která vyvine technologii pro testování jaderných hlavic. Ve Valduku na východě Francie budou od roku 2014 hlavice společně testovány.

Británie má 225 hlavic, z toho je 160 funkčních. Francie jich má 300. Obě strany ujišťují, že si zachovají kontrolu nad svými hlavicemi. Nejde o evropskou armádu, nejde o sdílení prostředků jaderného odstrašování, prohlásil Cameron. Podle něj tato spolupráce ušetří oběma stranám miliony liber.

Další smlouva předpokládá vytvoření společného expedičního sboru o síle asi 5000 vojáků, který by měl být schopen nasazení od příštího roku. Země si podrží veto pro vyslání sboru, který bude mít pro danou operaci jediného velitele.

Budou také koordinovat provoz svých letadlových lodí tak, aby byla na moři vždy aspoň jedna francouzská nebo britská. Plavidla budou upravena tak, aby je mohla používat také letadla druhé strany.

Spolupráce bez ztráty suverenity

Británie a Francie mají největší vojenské rozpočty v Evropské unii. K užší spolupráci se zavázali už v roce 1998 v Saint-Malo tehdejší prezident Jacques Chirac a expremiér Tony Blair. Nicméně tyto záměry nepřežily trpké spory kolem irácké války, kterou Blair důrazně prosazoval a Chirac byl ostře proti.

Britští konzervativci smlouvu z roku 1998 kritizovali s odůvodněním, že se zaměřovala na společné jednotky v rámci Evropské unie. Dnes podepsané smlouvy se od nich liší tím, že se zaměřují výhradně na bilaterální spolupráci, zdůraznil britský ministr obrany Liam Fox.

Dnešní britsko-francouzský summit následuje dva týdny poté, co Británie oznámila rozsáhlé škrty ve svém vojenském rozpočtu. Podle vládních záměrů Británie mezi jiným dokončí dvě rozestavěné letadlové lodě, ale vyřadí z výzbroje letouny Harrier. Podle opozice to povede k tomu, že Británie nebude mít na nových letadlových lodích s čím létat.

Britsko-francouzská historie je stále zatížená rivalitou a nedůvěrou, přestože obě země jsou již od počátku 20. století spojenci. Deník The Sun dnes napsal, že obě země by takto vojensky nespolupracovaly, pokud by nebyly na mizině. Podle Daily Express smlouvy vyvolávají obavy o vojenskou nezávislost Británie.

David Cameron tyto obavy v pondělí v parlamentu odmítl. Partnerství ano. Ale odevzdání suverenity? Ne, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek