Klaus: Jakýkoliv problém eurozóny je i českým problémem

22.11.2010
čtk

Vzhledem k těsným vazbám s Českou republiku je jakýkoli problém eurozóny i českým problémem. Po setkání s německým prezidentem Christianem Wulffem to řekl prezident Václav Klaus. Česko sice není členem eurozóny, ale není pro něj žádnou radostí nacházet v eurozóně jeden problém za druhým, dodal Klaus.

Prezident reagoval na aktuální ekonomický vývoj v Irsku. Země, jejíž rozpočtový deficit rekordně vzrostl v důsledku nákladné sanace bank, v neděli oficiálně požádala Evropskou unii o finanční pomoc. Ministři financí eurozóny žádost schválili.

Podle Klause je dobře, že Česko není členem eurozóny. Uvedl, že nyní v Česku neexistuje žádná zřetelně definovaná skupina lidí, která by doporučovala přijetí eura v představitelné budoucnosti. Vstup Česka do eurozóny nyní není tématem, dodal prezident.

Německý prezident Christian Wulff řekl, že v eurozóně je nutný jasný právní základ pro země, které porušují pravidla. Je přesvědčen, že Česká republika hraje při tvorbě pravidel velmi dobrou úlohu. Německý prezident i přes současné potíže přijetí eura Česku doporučuje.

Irové dostanou peníze od Mezinárodního měnového fondu, ale zejména ze stabilizačního fondu pro eurozónu. Do tohoto fondu se země eura letos po vyřešení řecké dluhové krize zavázaly vložit 440 miliard eur.

Šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker uvedl, že Irsko by mohlo první část finanční pomoci získat již v lednu příštího roku. Konkrétní částku neupřesnil, podle odhadů by se ale celková pomoc měla pohybovat mezi 80 až 90 miliardami eur (až 2,2 bilionu Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek