FT: Irská vláda chce převzít většinový podíl v Bank of Ireland

24.11.2010
čtk

Irská vláda chce převzít většinový podíl v tamním finančním ústavu Bank of Ireland. Napsal to dnes ekonomický list Financial Times (FT), který se odvolává na zdroje z vlády. Úplnému zestátnění banky se ale prý chce kabinet vyhnout. Ministerstvo financí ani banka informace zatím nekomentovaly.

Peníze na nákup mají být ze záchranného úvěru, jehož čerpání má Irsko slíbeno od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Výše úvěru zatím nebyla stanovena.

Irská televize RTE v noci na dnešek uvedla, že EU a MMF Irsku poskytnou 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč). Vláda však informaci vzápětí popřela, neboť jednání stále probíhají.

Zaznamenal jsem už různé spekulace. Jsou to ale jen spekulace, podotkl mluvčí ministerstva financí Eoin Dorgan. Technické týmy se stále snaží určit, jak velká ta pomoc bude. My předpokládáme, že jednání zaberou ještě pár týdnů, začalo se teprve v pondělí, dodal.

RTE uvedla, že částka 85 miliard eur má být použita na rekapitalizaci bank a na ozdravení veřejných financí. Zástupce MMF v úterý prohlásil, že jednání postupují celkem dobře, ale že na tahu je teď irská vláda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek