Belgie se brání: Nejsme příští oběť dluhové krize

26.11.2010
čtk

Belgičané striktně odmítají, že by se dluhová krize v eurozóně šířila i k nim, jak ve čtvrtek spekuloval britský tisk. Podle nich jsou podobné úvahy jen výsledkem britské paranoie, pohrdání evropskou jednotnou měnou a podle některých analytiků i nízké popularity prezidenta EU Hermana Van Rompuye, který je Belgičan.

Angličané jsou často záludní, když se mluví o euru, komentoval zmínky o problémech Belgie v deníku The Guardian hlavní ekonom banky Banque Degroof Etienne de Callatay. Sám si ale údajně nemyslí, že by za chováním Angličanů bylo to, že nemají Van Rompuye v oblibě.

Britský deník upozornil, že pojištění investorů proti případnému bankrotu Belgie (takzvaná riziková prémie) vystoupalo až na pět procent, což je ve srovnání s minulostí poměrně značný nárůst. Je to důkaz, že Belgie je křehká. Má určitě svoje slabé stránky, ale také stránky silné. Její situace je úplně odlišná od zasažených zemí, dodal pro belgický deník La Libre de Callatay.

Belgický deník Le Soir jde ovšem ve výpadech proti Britům a britskému tisku ještě mnohem dále. V editorialu pojmenovaném Londýn nás nemá rád si utahuje i z respektovaného deníku Financial Times, který nedávno tvrdil, že Číňané nikdy nebudou investovat do dluhopisů zemí eurozóny, aby stejnou zprávu dementoval jen o pár hodin později.

Le Soir upozorňuje, že zatímco výnos v případě belgických desetiletých dluhopisů činí v současnosti zhruba 3,6 procenta, Irové již musí počítat s více než devíti procenty. Nechceme podceňovat Guardian, nechceme se s nimi ani dohadovat, ale pokud mají strach, mohla by to být výhoda kvůli situaci v Británii, upozorňuje belgický deník ironicky na rozdíl v rozpočtových schodcích Belgie a Británie. Zatímco belgický dosáhne letos zhruba 4,5 procenta, britský přesáhne nejspíš deset procent.

K sakru! Vypadá to, že další země, která padne, nebude Belgie, ale Velká Británie, uzavírá belgický deník.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek