EU uvalí sankce na Pobřeží slonoviny

14.12.2010
čtk

Evropská unie uvalí sankce na Pobřeží slonoviny. Na včerejším zasedání o tom v Bruselu rozhodli ministři zahraniční zemí Evropské unie. Chtějí tím vyvinout tlak na dosavadní hlavu státu Laurenta Gbagba kvůli sporným listopadovým prezidentským volbám a donutit ho, aby moc v zemi předal vůdci opozice Alassanu Ouattarovi. Ten je ve světě považován za skutečného vítěze voleb.

Rada bezpečnosti OSN i Africká unie už Ouattaru jako vítěze hlasování oficiálně uznaly. Africká unie navíc Pobřeží slonoviny pozastavila členství, a to až do doby, než opoziční lídr převezme od dosavadního prezidenta moc. Gbagbovi pohrozily i Spojené státy.

Unijní opatření by měla dosavadnímu prezidentovi a jeho stoupencům zmrazit zahraniční finanční aktiva. Navíc budou mít zákaz cestovat do EU. Rada rozhodla zahájit bez dalších průtahů přípravné práce na přijetí cílených opatření proti těm, kteří brání mírovému procesu a národnímu usmíření, uvedli ministři. Seznam konkrétních úředníků a lidí, kterých se sankce budou týkat, se teprve vypracuje.

Vítězství v listopadových volbách, kvůli nimž se Pobřeží slonoviny ocitlo nad propastí politických turbulencí, si nárokují oba hlavní kandidáti. Gbagba podporuje armáda a ústavní výbor, jenž ho po zrušení statisíců hlasů prohlásil vítězem voleb se ziskem 51,45 procenta hlasů. Volební komise ale vyhlásila za vítěze někdejšího povstaleckého předáka Ouattaru, který podle ní získal 54,1 procenta hlasů.

Pobřeží slonoviny je největším výrobcem kakaa na světě. V letech 2002 až 2003 zemi sužovala občanská válka. Současné problémy ohrožují i balík mezinárodní pomoci v hodnotě zhruba tří miliard dolarů (60 miliard korun), které by měla země získat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek