Nečas se dnes sejde s bavorským premiérem Seehoferem

20.12.2010
čtk

Bavorský premiér Horst Seehofer se dnes sejde s českým premiérem. Do Prahy přijel na Nečasovo pozvání. Ten dal už před časem najevo, že sporné historické otázky nehodlá řešit.

Politické vztahy Bavorska a České republiky v minulosti značně zatěžovaly odlišné názory na poválečné vysídlení sudetských Němců. V Bavorsku je zřejmé očekávání průlomu v dosud zamrzlých politických vztazích. V Seehoferově delegaci je i vrchní představitel sudetských Němců Bernd Posselt. Dnešním premiérskému jednání ale přítomen nebude.

V Seehoferově programu je mimo jiné také schůzka s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Neoficiálně se proslýchá, že by mohli hovořit například o smíření mezi Čechy a Němci. Seehofer rovněž zavítá do Pinkasovy synanogogy i na Starý židovský hřbitov a pohovoří s představiteli pražské Židovské obce.

Bavorští premiéři jsou známí jako patroni sudetských Němců a z Mnichova v minulosti opakovaně zaznívaly výzvy ke zrušení Benešových dekretů. Praha tyto požadavky odmítá s odkazem na česko-německou deklaraci, která se sice historie dotýká, ale zároveň uvádí, že těžiště vztahů je v budoucnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek