Způsobí Murdoch krizi v britské vládě?

22.12.2010
čtk

Evropská komise schválila záměr mediální skupiny News Corp. magnáta Ruperta Murdocha převzít plnou kontrolu nad britským operátorem placené satelitní televize BSkyB. News Corp. má v BSkyB 39 procent akcií a v červnu nabídla 7,8 miliardy liber za zbývajících 61 procent. Definistivně ale o transakci rozhodne až britská vláda.

Jsem přesvědčen, že toto spojení konkurenční prostředí v Británii neoslabí. Dopady na pluralitu médií jsou otázkou pro britské úřady, prohlásil komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Média se bojí Murdochova vlivu

Murdoch vlastní v Británii deníky The Sun, News of the World a The Times. Je často kritizován za to, jaký vliv má prostřednictvím svých listů na britskou politiku. Proti plnému převzetí BSkyB se kvůli obavám z potlačení plurality v médiích postavily velké britské listy a mediální skupina BBC. Ty v říjnu vyzvaly britského ministra obchodu Vince Cablea, aby transakci zabránil.

Definitivně by měl o navrhované transakci rozhodnout právě Cable. Liberálnědemokratický ministr ale včera způsobil skandál a náznak možné vládní krize. Před utajenými reportéry listu Daily Telegraph Cable řekl, že plán News převzít celou BSkyB už v podstatě zablokoval, a dodal, že Murdochovi vyhlásil válku.

Zablokoval jsem to s pomocí pravomocí, které mám, řekl Cable podle pořízené nahrávky, jejíž část odvysílala BBC. Jeho vyjádření mu podle BBC ztížila možnost rozhodnout o fúzi a nastolila otázku, zda by měl vůbec zůstat ve funkci. Cable je jedním z nejznámějších ministrů za liberální demokraty, kteří jsou od května partnerem konzervativců v koaliční vládě.

BSkyB vznikla v roce 1990 sloučením Murdochovy Sky Television se společností British Satellite Broadcasting. Má téměř deset milionů předplatitelů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek