Kolonialismus naruby? Čína skupuje Evropu


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 29. prosinec 2010

Peking krátce před Vánocemi na obchodním fóru EU-Čína přislíbil pokračovat v nákupu dluhopisů problémových členů eurozóny. Ačkoliv je tato iniciativa vítána finančními trhy a představiteli ohrožených evropských zemí, vzbuzuje obavy z vedlejších záměrů.

„Je velmi nepravděpodobné, že Santa Claus pro eurozónu přijde z Číny, cynicky komentovala zprávu agentura Reuters. „A představte si, že by Santa Claus musel podstoupit ostudný sestřih,dodala, čímž narážela na možnost restrukturalizace dluhů, po které by dluhopisy výrazně ztratily hodnotu. Na zavedení mechanismu řízeného bankrotu států zahrnujícím „sestřih dluhopisů po roce 2013 se shodli evropští státníci na bruselském summitu 17. prosince.

Nákup dluhopisů států PIIGS, což je posměšná přezdívka pro Portugalsko, Irsko, Itálii a Řecko, je opravdu riskantní záležitostí. Přesto čínští komunisté mají dostatečnou motivaci do států stojících na okraji bankrotu nadále investovat.

EU - Čína
Evropská unie pořebuje Čínu. Ta ráda vypomůže. Nic ale není zadarmo. (zdroj: Audiovisual Service EU)

Státní fond „China Investment Corporation (CIC) potřebuje investovat vysoký objem finančních prostředků, které nechce vkládat do stále nejistějších amerických dluhopisů. Z tohoto důvodu se již dávno začal postupně přeorientovávat na druhou stabilní celosvětovou měnu – na euro. Pro asijského obra je proto důležité, aby se eurozóna nerozpadla.

Nicméně za investicemi a sliby pomoci eurozóně stojí ještě něco víc. „Číně jde o důsledné posouvání expanzivního kurzu. V Asii a v Africe si zem ovládaná komunisty již ve velkém zajistila nerostné suroviny a půdu. Se Spojenými státy Čínu spojuje oboustranná závislost, jelikož americkému státu půjčila více než 900 miliard dolarů. Nyní pro Peking nastal čas posílit svůj vliv i v Evropě, hodnotí čínské akce deník Financial Times Deutschland.

Jak tvrdě nakládáte se svým bankéřem?

Čím více prostředků asijská velmoc do evropských dluhopisů investuje, tím těsněji se utahuje smyčka závislosti evropských států na ní. Evropa se tak může dostat do dilematu, které podle dokumentů uveřejněných na WikiLeaks popsala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová otázkou: „Jak tvrdě nakládáte se svým bankéřem?. Může se tak naplnit varování, které se objevilo v diskuzi pod článkem na serveru Spiegel-Online. „Čína začíná kolonizovat Evropu.

Peking sice výslovně nepodmínil pokračování v nákupech dluhopisů žádnou akcí EU, podle úředníků citovaných Financial Times však Peking požádal o uznání statutu tržní ekonomiky a zrušení dlouhodobého zbrojního embarga. Pokud bude Číně status tržní ekonomiky přiznán, bude pro EU obtížnější bránit se dumpingovými cly proti státem podporovaným levným dovozům z Číny.

Finanční trhy i politici si mnou ruce

Na druhou stranu i Evropa těží z čínských investic. „Z evropského pohledu oceňujeme čínskou podporu evropského a mezinárodního úsilí o zajištění finanční stability v Evropě, řekl při čínsko-evropském obchodním fóru Komisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. Na příslib čínské pomoci zareagovaly pozitivně také finanční trhy a euro posílilo o 0,56 % na hodnotu 1,32 eur za dolar, což ukázalo, jak silné postavení drží Čína ve světové ekonomice.

„Říše středu se v posledních měsících ukázala jako nejvytrvalejší podporovatel problémových zemí eurozóny. V červenci Peking nakoupil španělské bondy v hodnotě 400 milionů eur. Premiér Zapatero vděčně zareagoval slovy, že „pokud Čína zvýší podíl na španělských dluhopisech, posílí to důvěru finančních trhů. „Doufám, že Čína nakoupí ještě více španělských dluhopisů, dodal.

V říjnu čínský premiér Wen Jiabao v Athénách prohlásil, že Peking bude pokračovat v nákupu řeckých bondů a zvýší investice v zemi. A při listopadové návštěvě Portugalska čínský prezident Hu Jintao přislíbil „konkrétní akce na pomoc zadlužené zemi, které mají zahrnovat i nákup dluhopisů.

Čína investuje do periferních států EU

„Jako most pro obchod s východní Evropou si lidová republika vzala na mušku především Řecko, napsal Der Spiegel. „Ještě před propuknutím globální krize si čínská státní loďařská společnost Cosco zajistila nájemní smlouvou na 35 let přístav Pireus. Do roku 2015 chce zvýšit jeho obrat z 800 000 na 3,7 milionů kontejnerů, udal příklad Der Spiegel.

Nyní se čínští investoři zaměřili na další obět krize – Irsko. Ve středoirském městečku Athlone plánují postavit gigantické konferenční a veletržní centrum pro svůj exportní průmysl. Irsko má totiž z pohledu Pekingu jako jediný anglicky mluvící člen eurozóny důležité strategické postavení.

Peking nyní diskutuje o tom, kolik peněz by vlastně ještě do států skupiny PIGS měl investovat. „Jako investice jsou jejich dluhopisy příliš riskantní, citoval der Spiegel varování ekonoma Pekingské akademie sociálních věd Yi Xianronga. „Dokud EU nevyřeší své vnitřní rozpory, neměla by Čína raději nakupovat žádné její dluhopisy, tvrdí čínský ekonom. Pouze jako „politické obchody je podle něj pro Čínu rozumné je nakupovat. „Ale pouze malé množství, tvrdí. „Minimální investice, maximální vliv, právě tuto strategii vůči Evropě Peking dosud zastával, dodává Der Spigel.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek