Entropa má konkurenci: Mapu Maďarska v roce 1848

13.01.2011
Euroskop

Podobně jako při českém předsednictví i nyní Evropu šokoval předsednický výběr dekorace sídla Evropské rady. Maďarsko se rozhodlo v centru bruselské budovy Justus Lipsius instalovat historický koberec s mapou Maďarska v roce 1848. V době, kdy pod jeho území spadalo Slovensko, část Rumunska a Srbsko. Budapešť si tím vysloužila kritiku, že vyvolává nostalgii po Velkém Maďarsku.

Koberec o rozloze 202 m2 pokrývá schodiště budovy, kde se schází summity nejvyšších představitelů 27 členských států EU. Podle Budapešti měl být historickým přehledem symbolů Maďarska. Vzhledem k nacionalistickému kurzu, který nabrala nová vláda vzešlá z dubnových voleb média předpovídají, že se téměř jistě stane předmětem kontroverze.

Mluvčí maďarského předsednictví Marton Hajdu pro Euobserver jakékoliv souvislosti s aktuální politikou vlády odmítl. „Bylo by nespravedlivé je vyvozovat, tvrdí. „Koberec je v zásadě časovým přehledem kulturních, historických a vědeckých symbolů a obrazů Maďarska – králové, historické předměty, výseky z encyklopedií a mapa území v roce 1848 známém jako jaro národů, kdy revoluce probíhaly napříč Evropou, vysvětlil Hajdu.

Stejně jako v případě Entropy, kdy protestovalo Bulharsko, i nyní se ozývají národy, kterým se nelíbí jejich zobrazení na mapě. Europoslanci dotčených zemí podle Euobserveru tvrdí, že Slovensko, část Rumunska a Srbsko zobrazené jako součást Rakouska-Uherska svědčí o nostalgických náladách a dokonce i iredentistických snahách současné vlády.

Snaží se Orbán o překonání Trianonu?

„Mapa je ilustrace úmyslu premiéra Orbána překonat Trianonskou mírovou smlouvu uzavřenou po První světové válce, kdy Maďarsko bylo donuceno vzdát se Slovenska a části Rumunska a Srbska, řekla pro Euobserver rakouská europoslankyně za Zelené Ulrike Lunacek. S tímto cílem podle europoslankyně Maďarsko nedávno přijalo kontroverzní zákon udělující občanství tisícům Maďarů žijících v zahraničí.

Nový zákon o občanství, který vstoupil v platnost 1. ledna, roznítil spor se Slovenskem. A náznaky Budapešti, že plánuje poskytnout volební právo Maďarům žijícím v zahraničí, rozhněvaly Josepha Daula, předsedu Evropské lidové strany, jejíž členem je i Orbánův Fidesz.

„Udělení hlasovacího práva Maďarům v zahraničí by bylo nepřijatelné, rovnající se neuznávání státních hranic. Slováci a Maďaři to nikdy nepřijmou, a stejně tak Evropská strana lidová, řekl včera bruselským novinářům. „Připomínám, že když vstoupíte do EU, hranice jsou pevně stanovené. Žádný členský stát si proto nemůže dělat, cokoliv co se mu zachce, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek