WikilLeaks: Německý expert má Galileo za „hloupý nápad“

14.01.2011
čtk

Evropský navigační systém Galileo je „hloupý nápad“, na který přišla Francie, aby navigaci využila k vojenským účelům nezávisle na USA. Myslí si to podle depeší z října 2009, které získal portál WikiLeaks, šéf jednoho z hlavních německých výrobců satelitní techniky. Obsah depeší publikoval norský list Aftenposten.

Depeše, které byly odeslány do Washingtonu z amerického velvyslanectví v Berlíně, popisují názory Berry Smutného, šéfa německého výrobce satelitních technologií OHB Technology. Myslím, že Galileo je hloupý nápad, který má hlavně sloužit francouzským zájmům, řekl podle kabelogramů Smutny. Jde podle něj o mrhání penězi evropských daňových poplatníků.

Filiálka Smutného firmy způsobila poprask v lednu 2010, když získala zakázku Evropské unie v hodnotě 566 milionů eur na výrobu 14 družic, které mají program Galileo zajišťovat. Porazila v soutěži společnost Astrium, dceřinou firmu renomované společnosti EADS Space.

Smutny podle amerických depeší považuje projekt Galileo za projev snahy Francie zbavit se amerického systému GPS. Řekl, že projekt Galileo je zbytečný, že ho začali Francouzi prosazovat poté, co během válečných operací v Kosovu USA začaly s navigací GPS manipulovat, uvádí se v depeších. Francie se podle Smutného od té doby mohutně přimlouvala za to, aby EU investovala do vlastního systému, a vyhnula se tak možným dalším problémům s GPS.

Smutny na dotaz redakce norského listu podobné výroky popřel, i když připustil, že ve zmiňované době byl s americkými diplomaty v kontaktu. Evropská unie loni v prosinci potvrdila, že administrativní část navigačního systému Galileo bude sídlit v Praze. Kromě amerického systému GPS a evropského Galilea vyvíjí vlastní navigační systém GLONASS i Rusko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek