Exkomisař lobbyistou? Žádný problém

19.01.2011
Euroskop

Evropští komisaři po svém odchodu z funkce pobírají po tři roky 40 až 65 procent svého dosavadního příjmu. Přesto mnozí bývalí komisaři zaujímají významné funkce v soukromých firmách, často ve službách lobbyistických sdružení. Nejedná se o střet zájmu? Podle Evropské komise nikoliv.

Evropský parlament i organizace pro regulaci lobbingu dlouhodobě najímání bývalých Komisařů lobbyistickými agenturami kritizují. Přesto Komise odmítá výrazněji zpřísnit svá pravidla. Bývalí Komisaři podle nich nesmějí 18 měsíců od ukončení práce pro EU provádět lobbyistickou činnost. Zákaz však platí pouze pokud se jedná o problematiku, které se jako Komisaři věnovali.

Po silné kritice přestupu bývalých Komisařů do businessu oznámil předseda Komise Barroso přepracování kodexu chování. Pověřená tříčlenná etická komise však měla námitky pouze proti poradenské činnosti Charlieho McCreevy pro NBNK, která se zabývá toxickými cennými papíry. Bývalý komisař pro vnitřní trh byl zodpovědný za regulaci této oblasti. McCreevy se následně postu vzdal.

Proti tomu, že Günther Verheugen, jen co skončil ve funkci Komisaře pro průmysl, začal pracovat pro Royal Bank of Scotland, Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken, PR firmu Fleishman-Hillard a tureckou hospodářskou asociaci, etická komise námitky neměla. Nevadila jí ani práce McCreevyho pro nízkonákladovou aerolinku RyanAir, či zaměstnání bývalého Komisaře pro rybolov u poradenské firmy Fipra, která mimo jiné poskytuje služby lodním přepravcům.

Europoslanci i organizace věnující se kontrole lobbyingu se proto obávají, že přepracování kodexu chování k žádné významné změně nepovede. „Místo jasných hranic obsahuje nový soubor pravidel jednu skulinu vedle druhé. K dosažení opravdové transparentnosti a jasné restrikce do vlastních řad by musel Barroso na pravidlech dále pracovat, zhodnotil výsledky přepracování kodexu německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek