BBC škrtá v zahraničním vysílání

26.01.2011
čtk

Séf zahraničního vysílání BBC Peter Horrocks oznámil razantní škrty. O práci přijde čtvrtina redaktorů, bude zrušeno vysílání v pěti jazycích a omezení dopadnou na řadu dalších. Cílem je ušetřit ročně 46 milionů liber z nynějšího rozpočtu 272 milionů liber. BBC neuspěla s argumentací, že zahraniční vysílání významně posiluje reputaci Británie ve světě.

Přímým důsledkem těchto změn bude okamžitá ztráta více než 30 milionů z celkového počtu našich asi 180 milionů posluchačů, řekl Horrocks. BBC World Service také přijde o pozici největší mezinárodní stanice na světě. V počtu posluchačů ji předstihne Hlas Ameriky.

Vedení BBC loni na podzim přistoupilo na to, že od roku 2014 samo pokryje financování World Service. Dosud ji platilo ministerstvo zahraničí. BBC propustí z World Service 650 lidí. Během dvou let rovněž sníží o čtvrtinu rozpočet pro své webové služby, kde přijde o práci čtvrtina zaměstnanců, tedy 360 lidí.

BBC World Service ruší albánskou, makedonskou a srbskou redakci, portugalské vysílání do Afriky a anglické vysílání pro Karibik. Omezeny budou i redakce v Rusku, Číně, Turecku, Vietnamu a na Ukrajině, stejně jako španělské vysílání pro Kubu. V těchto jazycích se BBC zaměří hlavně na internet a distribuci televizních pořadů. Zastaví se také vysílání na krátkých vlnách v indonéštině a hindštině. Arabská redakce přestane vysílat večerní programy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek