Merkelová a Sarkozy jedou do Polska „křísit“ výmarský trojúhelník

07.02.2011
čtk

Po více než čtyřech letech se dnes koná summit zemí takzvaného Výmarského trojúhelníku, tedy Polska, Francie a Německa. Polský prezident Bronislaw Komorowski německou kancléřku Angelu Merkelovou a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho pozval na jednání do zámku Wilanów na kraji Varšavy.

Hlavním cílem schůzky je podle Komorowského obnovení kontaktů mezi nejvýznamnějšími představiteli tří významných zemí EU. Naposledy se na vrcholné úrovni konala v prosinci 2006 v Německu, kdy polským prezidentem byl konzervativec Lech Kaczyński a kdy mezi Berlínem a Varšavou panovalo značné napětí. Do té doby se skupina scházela každoročně.

Komorowski už loni v létě, krátce po svém nástupu do funkce polské hlavy státu, dal najevo, že úzká spolupráce v rámci Výmarského trojúhelníku je pro něho jednou z priorit zahraniční politiky. Dnes bude se svými partnery z Německa a Francie jednat také o polském předsednictví v EU, které připadá na druhou polovinu letošního roku.

Spolupráce mezi Německem, Francií a Polskem se v rámci takzvaného Výmarského trojúhelníku datuje od roku 1991. Paříž a Berlín ji původně chtěly využít k podpoře snah Polska při začleňování do NATO a Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek