Klaus: EU nemůže být ve sporu Makedonie a Řecka pasivní

09.02.2011
čtk

Podle prezidenta Václava Klause by Evropská unie neměla pasivně přihlížet sporu o oficiální název Makedonie. Klausovi se nelíbí, že Řecko blokuje snahu země stát se členem EU. Prezident to včera řekl po setkání se svým makedonským protějškem Ďorďěm Ivanovem. v Kramářově vole se dnes s makedonským prezidentem setká i premiér Petr Nečas.

„Při tak mimořádné roli Evropské unie, jakou v dnešní Evropě má, si myslím, že nemůže od toho dávat ruce pryč a pasivně se dívat, jak vyjednávání mezi Řeckem a Makedonií probíhá. Myslím, že je povinností EU, aby se snažila co nejrychleji přispět k nalezení řešení, a věřím, že bude rozumné a přijatelné,“ řekl Klaus.

Podobný názor zastává i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Předminulý týden, kdy Česko navštívil makedonský ministr zahraničí Antonio Milošoski, řekl, že spor o oficiální název Makedonie je zbytečný, ztěžuje evropskou integraci této země a brzdí rozšiřování Evropské unie směrem na západní Balkán.

Podle prezidenta Ivanova Makedonie splňuje podmínky pro vstup do EU, v přístupových jednáních se ale kvůli Řecku nemůže posunout. „My splňujeme všechny podmínky a už dva roky máme pozitivní hodnocení ze strany Evropské unie,“ zdůraznil Ivanov. Makedonie podle něj nechce se vstupem čekat na ostatní balkánské státy, které o něj také usilují. Rozhodovat by podle něho mělo individuální hodnocení každé země.

Řecko neuznává právo svého sevrního souseda používat označení Republika Makedonie a trvá na tom, aby Skopje používalo název Bývalá jugoslávská republika Makedonie (FYROM), pod nímž je zaregistrována i v OSN. Atény již zablokovaly i vstup Makedonie do Severoatlantické aliance.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek