Ronald Reagan jako inspirace Petra Nečase

09.02.2011
Euroskop

Premiér Petr Nečas přiznal svou inspiraci americkým prezidentem Ronaldem Reaganem. Na konferenci při příležitosti stého výročí Reaganova narození ocenil zásluhy amerického státníka na pádu totalitních režimů ve středovýchodní Evropě i nově jmenovaný velvyslanec USA Norman Eisen.

Ronald Reagan podle českého premiéra zastával mnoho myšlenek, kterými je dobré se inspirovat. „Je neuvěřitelné, jak mnoho můžete dosáhnout, když dovolíte jiným, aby si za to připsali zásluhy, citoval premiér svou oblíbenou. Klíčem k úspěchu republikánského lídra byla podle Nečase vhodná kombinace realismu a idealismu. Nebyl ani zastáncem „cynické reálpolitik, ani naivním politickým snílkem, zdůraznil Nečas.

„Svoboda a demokracie mají být rozšířeny do oblastí, kde je místní obyvatelé mohou přijmout. V době Ronalda Reagana ani dnes to není celý svět, připomněl premiér jednu z Reaganových tezí. Vzhledem k současným nepokojům v arabském světě se nabízí otázka, zda Nečasova slova nesměřovala do této oblasti.

„Dodnes má Ronald Reagan vliv na americkou politiku. I demokratický prezident Barack Obama se jím mimo jiné ve svém úsilí o celosvětové odzbrojení inspiroval, tvrdil Norman Eisen. Ačkoliv některá rozhodnutí prezidenta z doby Studené války stále budí kontroverze, panuje podle velvyslance konsensus o jeho kvalitách jako politika a velké osobnosti.

Ronald Reagan byl 40. prezidentem Spojených států. V roce 1980 drtivě zvítězil za Republikánskou stranu nad úřadujícím prezidentem Jimmy Carterem a ve funkci zůstal po dvě volební období do roku 1989. Pro jeho prezidentství je charakteristická ekonomická politika, přezdívaná Reaganomika, a konfrontační zahraniční politika vůči Sovětskému svazu a komunistickému hnutí, která přispěla k pádu totalitárních režimů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek