Schůzka premiérů V4, Německa, Rakouska a Ukrajiny

15.02.2011
čtk

Otázky energetické bezpečnosti, projekt Východního partnerství nebo příprava příštího rozpočtu Evropské unie jsou na programu dnešní schůzky premiérů visegrádské čtyřky v Bratislavě. Jednání se při příležitosti 20. výročí vzniku tohoto seskupení zúčastní také předsedové vlád Německa, Rakouska a Ukrajiny.

Premiéři čtyř středoevropských zemí (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) by měli přijmout společnou deklaraci v souvislosti s výročním vzniku V4, která by se rovněž měla zabývat budoucí činností seskupení. Všechny státy sdružení, jež vzniklo mimo jiné za účelem sladění úsilí o vstup do evropských institucí, jsou od roku 2004 členy Evropské unie, Slovensko navíc zavedlo euro.

Na rozšířeném zasedání by představitelé sedmi zemí včetně českého premiéra Petra Nečase měli probrat také projekt Východního partnerství EU. Toto partnerství zahrnuje kontakty unie se šesti postsovětskými státy, mimo jiné s Ukrajinou, jejíž premiér byl na bratislavskou schůzku také pozván.

Základy nynější V4 položila deklarace, kterou 15. února 1991 v severomaďarském Visegrádu podepsali prezidenti Československa, Polska a Maďarska. Visegrádská skupina, do níž se po rozdělení československé federace zapojily oba její nástupnické státy, není institucionalizována a funguje na principu schůzek představitelů členských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek