Ukrajinci žádají o maďarské občanství

15.02.2011
čtk

Pět až sedm tisíc obyvatel Zakarpatské Ukrajiny podalo od počátku roku žádost o maďarský pas a přihlásilo se k maďarskému občanství. Žádosti o občanství vyřizuje maďarský konzulát během tří měsíců.

Tak snadný přístup k občanství státu Evropské unie Ukrajinci ještě nikdy neměli, komentoval situaci zpravodajský server Zakarpaťje onlajn.

Na západní Ukrajině se k maďarské národnosti hlásí zhruba 150.000 lidí. Ukrajinci využívají nového maďarského zákona, který zahraničním Maďarům umožňuje ve zjednodušeném řízení získat maďarský pas a využívat práv občanů EU. Ukrajina možnost dvojího občanství neumožňuje. Ukrajinské úřady zatím zájem etnických Maďarů o maďarské občanství nijak nekomentovaly.

Zatímco na Ukrajině přijímají podle místních médií každou půlhodinu novou žádost o maďarský pas, na Slovensku zatím využilo možnost 25 lidí. Bývalá slovenská vláda Roberta Fica přijala odvetný zákon, na jehož základě občané po získání občanství jiného státu přijdou o to slovenské. Nynější vláda premiérky Ivety Radičové chce zákon zmírnit kompromisní novelou.

Mimo Maďarsko žije asi 3,5 milionu etnických Maďarů, hlavně v Rumunsku, na Slovensku, v Srbsku a na Ukrajině.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek