Irsko: opoziční Fine Gael může vytvořit vládu sama

17.02.2011
čtk

Příštím irským premiérem se zřejmě stane Enda Kenny, šéf dosud opoziční strany Fine Gael, která by mohla vytvořit vládu sama bez dalších koaličních spojenců. Naznačuje to průzkum, který před irskými volbami zveřejnil deník Irish Independent.

Středopravá Fine Gael má podporu 38 procent Irů, tedy o osm procent víc než při začátku kampaně před dvěma týdny. Předčasné volby v Irsku budou 25. února. Labouristickou stranu podporuje 23 procent Irů. Vládní Fianna Fáil, kterou Irové viní z hluboké finanční krize, ztratila čtyři procenta a volilo by ji pouhých 12 procent respondentů. Deset procent by dalo hlas nacionalistické Sinn Fein.

Za těchto okolností by v parlamentu, který má 166 křesel, měla Fine Gael 78 poslanců. Nemá tedy daleko k získání většiny a podle Irish Independent by tak mohla vytvořit vládu sama nebo za pomoci některých nezávislých poslanců, pro které by nyní hlasovalo 16 procent Irů.

Fine Gael v minulosti vládla v koalici se spíše levicovými labouristy. Obě strany na sebe v nynější kampani poměrně ostře útočí. Nicméně komentátoři i někteří politici Fine Gael upozorňují, že vládnutí za podpory různorodých nezávislých kandidátů by bylo příliš riskantní pro kabinet, který bude chtít znovu projednat podmínky pomoci od EU a MMF v hodnotě 85 miliard eur a bude muset prosazovat další úsporná opatření.

Někteří z nezávislých kandidátů jsou velmi nároční a mohlo by se stát, že by se taková vláda dost rychle rozpadla, řekl Leo Varadkar, stínový ministr energetiky Fine Gael.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek