Merkelová jmenovala do čela centrální banky svého poradce

17.02.2011
Euroskop

Pár dní po nečekané rezignaci guvernéra německé centrální banky Axela Webera jmenovala kancléřka Merkelová jeho nástupcem svého hlavního ekonomického poradce Jense Weidmanna. Analytici hodnotí krok jako signál ústupu Německa ze souboje o post šéfa Evropské centrální banky.

Weberův žák se stane nejmladším guvernérem německé centrální banky a bude Berlín zastupovat v Evropské centrální bance (ECB). Dvaačtyřicetiletý ekonom je stejně jako jeho předchůdce zastánce přísně protiinflační politiky. V posledních pěti letech byl hlavním ekonomickým poradcem kancléřky a měl významný vliv na fiskální politiku německé vlády v době finanční krize.

Analytik ING Carsten Brzeski zhodnotil pro agenturu AFP rozhodnutí jako známku ústupu Berlína z boje o vedení Evropské centrální banky. Weber byl favoritem v boji o následnictví Jean-Claude Tricheta, který vedení frankfurtské banky opustí v říjnu.

Členem výkonné rady ECB je i Němec Jürgen Stark a podle nepsaného pravidla nesmí být členy tohoto šestičlenného orgánu dva zástupci ze stejného státu. Jürgen Stark by musel odstoupit nebo obsadit post guvernéra německé centrální banky. „Ani jedno není nyní pravděpodobné… Domnívám se, že německý předseda ECB nebude, protože Berlín zablokoval pro Starka cestu do spolkové centrální banky, tvrdí Brzeski. Za největšího favorita pro vedení ECB vidí italského kandidáta Maria Draghiho.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek