Ukončí britské referendum většinový volební systém?

18.02.2011
čtk

Britové v referendu 5. května rozhodnou o změně tradičně většinového volebního systému. V noci na dnešek se na tom shodly obě komory parlamentu. Referendum si po loňských parlamentních volbách vymohli liberálové coby podmínku vládní koalice s konzervativci. Veřejné hlasování rozhodne o zavedení takzvaného alternativního systému s prvky poměrného zastoupení.

Britové tradičně volí jednokolovým většinovým systémem, který favorizuje dvě největší strany – konzervativce a labouristy, ale znevýhodňuje liberály. Ti při posledních volbách získali 23 procent hlasů, které jim však přinesly jen 57 ze 650 parlamentních křesel. Referendum bude především zkouškou vládní koalice, která kvůli rozsáhlým rozpočtovým škrtům čelí poklesu popularity. Ten nejvíce dopadá na liberální demokraty, jejichž podpora se propadla na polovinu.

Konzervativci coby zastánci většinového hlasování podpořili konání plebiscitu pouze pro zachování koaličního kabinetu. Proti alternativnímu systému strana už včera rozjela kampaň. Šéf opozičních labouristů Ed Miliband označil změnu za první krok k obnově důvěry v parlament, kterým před dvěma lety otřásl skandál poslaneckých náhrad.

Méně poslanců ve sněmovně

Alternativní systém počítá s preferenčními hlasy. Kandidát, který ve volebním okrsku obdrží nadpoloviční většinu, bude zvolen přímo. Pokud nikdo nezíská potřebné množství hlasů, rozdělí se hlasy nejslabšího kandidáta těm soupeřům, které jeho voliči zatrhli na druhém místě. Stejným způsobem se pokračuje tak dlouho, dokud není určen vítěz.

Schválení zákona dlouho bránila sněmovna lordů. Podle té mělo být referendum platné jen tehdy, pokud přijde hlasovat aspoň 40 procent zapsaných voličů. Horní komora parlamentu však nakonec ustoupila dolní sněmovně. V té se díky iniciativě liberálů snížil počet poslanců ze 650 na 600. Změnily se také hranice volebních okrsků, ve kterých je nyní zhruba stejný počet voličů. V zájmu úspor se referendum uskuteční v den anglických komunálních voleb. Paralelně proběhne i hlasování do regionálních parlamentů Skotska, Walesu a Severního Irska.

Šance pro malé strany

Britský většinový systém tradičně podporoval silnou vládu, ve které se střídaly dvě hlavní strany. V posledních desetiletích se však situace mění a dvou-stranický systém už de facto nefunguje. Liberálové dostávají stabilně kolem 20 procent hlasů. Malé strany jako Zelení, Strana nezávislosti nebo Britská národní strana dohromady mívají zhruba dalších deset procent. Tento trend je obzvlášť patrný ve volbách do Evropského parlamentu, kde menší britské strany naposledy získaly celkem přes 56 procent hlasů.

I když se referenda v Británii konají vzácně, jejich četnost v posledních desetiletích narůstá. Dosud uskutečnilo devět plebiscitů, z toho jen jeden celostátní – v roce 1975 o členství v Evropské unii. Ostatní se týkaly statutu jednotlivých britských zemí, případně Londýna. Minulá labouristická vláda oznámila referendum o dříve připravované evropské ústavě, ale po jejím odmítnutí ve Francii a Nizozemsku z plánu ustoupila. Nynější kabinet přislíbil vypsat plebiscit v případě předání dalších pravomocí do Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek