Šéf ECB varoval před zvyšováním mezd

20.02.2011
čtk

Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet včera varoval před zvyšováním mezd, jehož cílem by bylo kompenzovat nynější růst inflace, považovaný pouze za dočasný. Na sobotní schůzce finančních činitelů skupiny zemí G20 mluvil o nutnosti omezení mzdových požadavků i člen bankovní rady ECB Christian Noyer. Meziroční míra inflace v eurozóně minulý měsíc stoupla na 2,4 procenta. ECB chce udržovat inflaci střednědobě na dvou procentech nebo těsně pod touto hranicí.

To by bylo to nejhloupější, co by se dalo udělat, řekl Trichet ve francouzské rozhlasové stanici Europe 1 ke zvyšování mezd. Výraznější zvyšování mezd by posílilo inflační tlaky a zvýšilo inflační očekávání, na což by musela ECB reagovat přitvrzením měnové politiky s negativními dopady na ekonomiku.

Trichet odpovídal na otázku, jak se postavit k tlakům na růst mezd v zemích jako Německo v situaci, kdy ekonomika už dostatečně oživila z recese a inflaci nyní zvyšují kolísavé ceny energie a potravin. Se současným růstem cen paliv a komodit nic dělat nemůžeme, musíme však udělat všechno, abychom se vyhnuli takzvanému sekundárním efektům, kdy začnou růst jiné ceny a usadí se na vyšší úrovni, než jaká odpovídá naší definici (cenové stability, řekl Trichet.

Trichet poukázal na to, že nejlépe se dařilo snižovat v Evropě nezaměstnanost těm zemím, které držely na uzdě mzdové náklady. Zejména to platí o Německu, kde však nedávno kancléřka Angela Merkelová a ministr hospodářství Rainer Brüderle vyzvali po letech stagnace k výraznějšímu zvýšení mezd. Po růstu mezd v Německu volají i ostatní země Evropy i mezinárodní

instituce. Poukazuje se na to, že zvýšená domácí poptávka největší evropské ekonomiky sníží vysoké německé obchodní a platební přebytky a podpoří díky dovozům ekonomiky ostatních evropských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek