FT: Restrukturalizace dluhu vyvede Irsko z otroctví

22.02.2011
Euroskop

Irsko potřebuje spíše než změnu vlády restrukturalizaci dluhu a nové instituce, tvrdí krátce před pátečními parlamentními volbami, při kterých podle průzkumů propadne vládní Fianna Fáil, komentář ve Financial Times.

Irský omyl způsobil, že ze závazků bank se stal státní dluh. Když země požádala o půjčku EU a Mezinárodní fond, nastoupila na cestu vedoucí do otroctví. Zadlužení státu bude proto narůstat a manévrovací prostor politiky se zmenší, tvrdí komentář.

Jediným řešením je podle Financial Times restrukturalizace dluhu. Náklady na nesení dluhu by poté nespočívaly pouze na irských daňových poplatnících a plán vytvořený společně s EU by mohl být použit i pro jiné státy v obtížích jako například Řecko.

Tyto návrhy se setkají s odporem, připouští autor. Ale pouze radikální změny mohou napravit škody na reputaci Irska coby ideální země pro investice a zahájit výstavbu nové servisní a průmyslové základny. Jako vhodný vzor navrhuje Německo, konkrétněji jeho dlouhodobé bankovní služby, rodinné firmy a důraz na zpracovatelský průmysl. Naopak dřívější politika daňových výhod pro zahraniční investory by podle něj neměla pokračovat.

Proměna hospodářství musí být doprovázena rozsáhlými institucionálními reformami, píše finanční deník. Změny ve struktuře regionální správy, zlepšení administrativy a dokonce revize ústavy by měly být součástí procesu vedoucího k „druhé irské republice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek