Francouzská ministryně zahraničí rezignovala kvůli Tunisku

28.02.2011
čtk

Francouzská ministryně zahraničí Michele Alliotová-Marieová v neděli podala demisi po tlaku, jemuž byla vystavena kvůli kontroverzní roli, kterou sehrála ve vztazích s nyní již svrženým tuniským režimem. Sama se ale podle agentury AFP označila za oběť politických a mediálních útoků, kterými se šířily nepravdy a směšovala fakta se lžemi.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v neděli večer oznámil, že Alliotovou-Marieovou v čele diplomacie nahradil expremiérem a současným ministrem obrany Alainem Juppém.

Čtyřiašedesátiletá Alliotová-Marieová nepřipustila, že by v čele ministerstva zahraničí v něčem pochybila. Snad nejvíc ji ale zřejmě přitížilo, že začátkem ledna nabídla v době demonstrací v Tunisku policejní pomoc a granáty se slzným plynem režimu prezidenta Zína Abidína bin Alího, který pod tlakem ulice nakonec ze země utekl.

Francouzská opozice i deníky ji pak ještě více kritizovaly a požadovaly její faktický odchod z politiky poté, co se odhalilo, že koncem roku použila při dovolené v Tunisku k soukromým účelům letoun a obydlí tuniského podnikatele Azíze Milída z klanu bin Alího.

Juppému se údajně resort obrany příliš opouštět nechtělo, ale nakonec se podřídil všeobecnému zájmu. Ministerstvo obrany obsadí šéf senátního klubu vládní strany Svaz pro lidové hnutí (UMP) Gérard Longuet. Dosavadní ministr vnitra Brice Hortefeux se stane šéfem prezidentského úřadu, aby mohl řídit Sarkozyho kampaň před volbami hlavy státu v roce 2012. Z tohoto postu naopak šel do čela ministerstva vnitra Claude Guéant.

Poslední změny ve vládě učinil Sarkozy poměrně nedávno, loni v listopadu.

Sarkozy v neděli také řekl, že Francouzi se nemusejí obávat historických změn v arabském světě, které podle něj v sobě nesou báječnou naději na lepší budoucnost. Vyjádřil uspokojení nad tím, že hodnoty lidských práv a demokracie vítězí na všech březích Středozemního moře, i když zároveň upozornil na to, že země Evropské unie udržovaly dobré vztahy s padlými režimy navzdory jejich autokratickému zaměření, protože byly považovány za oporu v boji proti terorismu a náboženskému fundamentalismu. Také řekl, že je třeba pomáhat národům, které si vybraly svobodu, aby naděje neumřela.

Sarkozy rovněž varoval před uprchlickou vlnou, která by mohla Evropu nekontrolovaně zaplavit. Proto prý vyzval k uspořádání schůzky šéfů států a vlád zemí EU, aby mohli přijmout jednotný postoj k libyjské krizi a připravit ekonomickou spolupráci s nově vzniklými demokratickými státy. Neopomněl přitom oživit chod Středomořské unie, za jejímž vznikem stála v Evropské unii zejména Francie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek