Vítězové irských voleb jednají o vládě

28.02.2011
čtk

Příští irský premiér Enda Kenny bude usilovat o změnu podmínek pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Kenny to potvrdil poté, co jeho strana Fine Gael vyhrála páteční parlamentní volby. Středopravá Fine Gael také dnes oznámila, že začne koaliční jednání s levicovými labouristy, kteří budou druhou nejsilnější stranou v novém parlamentu.

Vzhledem k poměrně složitému systému preferenčních hlasů a ručnímu přepočítávání hlasovacích lístků byla zatím oznámena jen jména 154 poslanců z parlamentu, který má 166 členů. Již nyní má ale Fine Gael 70 křesel a labouristé 36. Strana Fianna Fáil, která byla dosud dominující silou irské politiky, ale voliči jí přičetli odpovědnost za finanční krizi, získala zatím pouhých 18 mandátů.

Do parlamentu se dostalo také 14 nezávislých a vedení Fine Gael stále nevylučuje, že by mohlo vytvořit vládu za podpory několika nezávislých poslanců. Nicméně spojenectví s labouristy, i když se obě strany v řadě postojů liší, by přineslo stabilní vládu s velkou většinou.

Fine Gael dnes oznámila, že Enda Kenny již v neděli večer kontaktoval šéfa labouristů Eamona Gilmorea. Odpoledne delegace obou stran začnou jednat o koalici. Potvrdil to mluvčí Labouristické strany.

Pravděpodobné vládní strany přitom nemají mnoho času. Nová vláda by měla být dohodnutá do prvního zasedání nového parlamentu 9. března. Její obrysy by ale měly být jasné už do pátku, kdy Kenny odjede do Helsinek na summit Evropské lidové strany,

Kenny otevře dohodu o záchranném úvěru z EU

Kenny chce v Helsinkách začít přesvědčovat německou kancléřkou Angelu Merkelovou a další předáky evropských pravicových stran o nutnosti změny podmínek pomoci EU a MMF ve výši 85 miliard eur (přes dva biliony korun), která byla dohodnuta koncem minulého roku a kterou většina Irů považuje za nevýhodnou a ponižující. Nová vláda má také čas jen do summitu EU 24. a 25. března, kde by měl být dohodnut celkový plán pro řešení evropské úvěrové krize.

Fine Gael a labouristé chtějí snížit úrokovou sazbu 5,8 procenta na evropské úvěry a přenést některé ztráty irských bank i na jejich věřitele. Podle irských médií ale bude chtít EU i ústupky od Irska. Nejčastěji se mluví o zvýšení korporátní daně, která je v Irsku jen 12,5 procenta a je v trnem v oku Německu i Francii. Všechny irské strany se ale v kampani dušovaly, že v tomto směru neustoupí.

Kenny v neděli večer potvrdil, že bude usilovat o změny v podmínkách pomoci, ke kterým se EU i MMF dosud stavěly odmítavě. Je to špatná dohoda pro Irsko i pro Evropu, řekl Kenny. Nechci mluvit o obtížích, ale usiluji o spolupráci, konsensus a podporu po celé Evropě. Chci obnovit naši hrdost doma i v zahraničí, prohlásil příští irský premiér.

Kenny také přislíbil, že přezkoumá okolnosti, za jakých minulá vláda zachraňovala před třemi lety zadlužené banky. Irský stát se zaručil za desítky miliard eur dluhů šesti hlavních bank. Potřebujeme přesně zjistit, kde se udělaly chyby, kdo z toho měl prospěch a kde se rozhodovalo, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek