FT: Boj o snížení úroků u irské pomoci bude tuhý

01.03.2011
čtk

Členské státy Evropské unie jsou skeptické k případnému snížení úroků u finanční pomoci pro Irsko. Možnost „přejednání“ výše úrokových sazeb v pondělí přitom naznačil eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Píše o tom dnes deník Financial Times.

Možné snížení úroků se mělo týkat zhruba 17,7 miliardy eur (téměř 425 miliard korun), za něž mají Irové zaplatit úrok ve výši téměř šest procent, což je podle ekonomů zcela nad jejich možnosti. Lepší dohodu přitom irským občanům v nedávné předvolební kampani slíbil i vítěz voleb, šéf strany Fine Gael a pravděpodobný premiér Enda Kenny.

Inkoust (na dohodě o finanční pomoci) sotva uschl. Politicky je to velmi obtížné, odmítl irské snahy nejmenovaný diplomat. Největšími odpůrci nižších úrokových sazeb jsou podle Financial Times Němci, Nizozemci či Finové.

Irové nicméně mohou pozici EU výrazně zkomplikovat, pokud nebude s nižšími úroky souhlasit. Rehn údajně tuto možnost nabídl, aby irská vláda na příštím summitu eurozóny, který se uskuteční 11. března v Bruselu, souhlasila s takzvaným paktem konkurenceschopnosti. Ten navrhli Němci a Francouzi a má odstranit některé rozdíly v hospodářských politikácb zemí eurozóny.

Všichni máme společný zájem a tím je obnovení dynamiky ekonomického růstu a zajištění udržitelnosti veřejných financí, uvedl Rehn. Podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung je taková možnost ale průchodná jen ve chvíli, kdy se Irsko vzdá svých velmi nízkých daní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek