Estonské volby vyhrála současné středopravá koalice

07.03.2011
čtk

Nedělní parlamentní volby v Estonsku vyhrála středopravá koalice premiéra Andruse Ansipa, která si zajistila ve 101členném parlamentu Riigikogu pohodlnou většinu. Dnes ráno to podle agentury DPA oznámila centrální volební komise. Vítězství současné koaliční vlády není překvapivé, naznačovaly ho poměrně vysoké preference strany v předvolebních průzkumech.

Reformní strana premiéra Ansipa podle zveřejněných výsledků získala 33 křesel, oproti volbám v roce 2007 si tak polepšila o dva mandáty. Její koaliční partner Res Publica a Vlast (IRL) se může opřít o 23 poslaneckých míst.

Největší volební přírůstek si připsala Sociálnědemokratická strana, k současným deseti křeslům získala devět dalších. Estonská strana středu může v parlamentu počítat s 26 poslanci, což je o tři místa méně, než v současné době má.

Voleb se zúčastnilo na 63 procent z 913.000 oprávněných voličů. Estonsko jako první evropská země umožnila také hlasování po internetu, letos tak učinil každý sedmý volič.

Upřednostňuji pokračování ve stejné koalici, prohlásil Ansip po hlasování. Dodal, že spolupráce s IRL byla úspěšná v dobrých i špatných letech.

Ansipův kabinet se musel potýkat s následky hospodářské krize, která tvrdě dolehla na všechny pobaltské republiky. Estonsko má dnes díky zdrženlivé fiskální politice nejnižší státní dluh ze všech zemí Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek